© Erik Vandewalle

Restauratie doet monumenten herleven

Kalmthout -

De heidegemeente restaureerde samen met het sociaal economiebedrijf Levanto vijf graf- en oorlogsmonumenten. Twee ervan staan in Nieuwmoer, tot grote tevredenheid van Jan Oerlemans, schepen uit Nieuwmoer.

De voorbije twee jaar restaureerde de gemeente Kalmthout en Levanto een vijftal graf- en oorlogsmonumenten. “De aanpak van elk monument was verschillend en hing natuurlijk af van het materiaal waaruit het monument was samengesteld. Eerst kwam er een grondige inspectie van Monumentenwacht Antwerpen. Aan de hand van hun gedetailleerd rapport, ging Levanto dan aan de slag”, legt Nieuwmoers schepen Jan Oerlemans (CD&V) uit.

Aan de kerk van Nieuwmoer staan twee van de vijf gerestaureerde monumenten. “Het Christus Koningbeeld is gemaakt uit witte natuursteen. In de loop der jaren was het door vervuiling erg aangetast. Voorzichtig behandelen was de boodschap. Het beeld werd met stoom gereinigd. Mankementen aan het beeld werden doelbewust niet hersteld of opgevuld. Door de geleden schade zou dat te sterk opvallen. Het beeld werd wel geïmpregneerd me een steenverharder. Dat moet er voor zorgen dat het in de toekomst niet verder degradeert”, legt Jan Oerlemans uit.

Andere beelden waren nog in redelijke staat. Dat was zo voor het oorlogsmonument in de Warandelei ter hoogte van het Vangeertenhof en voor het monument van Nieuwmoerenaar Jozef Tilborghs (1830-1910). “Kleine mankementen zoals bijvoorbeeld losgekomen voegwerk of kleine barstjes in de steen werden hersteld door de medewerkers van Levanto”, aldus nog Oerlemans.

Sommige beelden hadden een meer intensieve behandeling nodig. Dat was zo voor het Christus Koningbeeld in Heide waar onder meer de scheuren in de sokkel moesten worden gerestaureerd. Aan het Heilig Hartbeeld in Kalmthout Centrum moest dan weer een slecht gereconstrueerde hand van het beeld opnieuw worden gegoten en vervangen. (evdw)Meer nieuws uit stad en rand

citta

Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio