©  Marc Van Hecke

Ritzege en eindwinst Lotte Kopecky in Belgium Lotto Tour: “Vanaf nu alles in het teken van Tokio”

Nationaal kampioene Lotte Kopecky heeft de eindzege in de Lotto Belgium Tour op zak gestoken. Onze landgenote won de slotetappe met aankomst op de Kapelmuur in Geraardsbergen en wipt zo ook over de Nederlandse Lorena Wiebes naar de eindzege in het algemeen klassement. Wiebes werd bij het aansnijden van de Muur opgehouden door een valpartij en verspeelde daarmee al haar zegekansen.

In de eindstand van het algemeen klassement gaat ze Ellen van Dijk vooraf met 20 seconden. Een andere Nederlandse, Lorena Wiebes, wordt derde met een achterstand van 36 seconden. Lotte Kopecky won eerder al op het jaar Le Samyn des Dames, een etappe en het puntenklassement van de Lotto Thüringen Ladies Tour en de Belgisch kampioenschappen op de weg en in het tijdrijden.

Het was Trixi Worrack die vrijdag de debatten opende. Zij kreeg wat verderop het gezelschap van Valentine Fortin, Catalina Soto Campos, Jolien D’hoore, Anne Dorthe Ysland en Janneke Ensing. Net voor het aansnijden van de beklimming van de Muur van Geraardsbergen had Fortin haar beste pijlen verschoten en ze moest haar metgezellen laten rijden.

Met nog 35 kilometer voor de boeg werd de kopgroep met de komst van Lotte Kopecky en Ellen van Dijk aangedikt tot zeven rensters. Het peloton volgde op 1 minuut. Bij de voorlaatste passage op de Muur van Geraardsbergen, net voor het aansnijden van de slotronde, trok Ellen van Dijk fors door. Enkel Lotte Kopecky en Janneke Ensing hadden een passend antwoord en zo mochten drie leidsters de resterende 18 kilometer aanvatten.

Ensing hing echter constant aan de rekker terwijl de nummer 2 (Lotte Kopecky) en 3 (Ellen van Dijk) van het algemeen klassement de motoren bleven van de aanval. Het verschil in de rangschikking tussen beide rensters bedroeg slechts 7 seconden. Alena Amialiusik, de winnares van de donderdagetappe, probeerde de kloof naar voor te overbruggen, maar slaagde daar niet in.

Op de top van de Bosberg versnelde Ellen van Dijk. Kopecky sloop echter rustig naar haar achterwiel en wat later vond ook Ensing opnieuw aansluiting. Op 7 kilometer van de finish hielden Van Dijk en Kopecky echter de benen stil en lieten ze zich inlopen. Ensing probeerde alleen door te gaan maar één kilometer verderop kregen we een omvangrijke groep, van zowat 30 rensters, die afstevende op de Muur van Geraardsbergen waar op de top de finish lag.

In de slotkilometer kwam leidster Lorena Wiebes ten val en verloor zo alle kansen op de eindwinst. Ellen van Dijk begon op kop aan de slotklim met Lotte Kopecky in haar wiel. De Belgische kampioene zette echter snel de puntjes op de i door licht afgescheiden de rit te winnen en zo ook de eindwinnares te worden van deze Lotto Belgium Tour. Kopecky volgt op de erelijst de Duitse Mieke Kröger op.

Het eindpodium: Wiebes - Kopecky - Van Dijck 

Het eindpodium: Wiebes - Kopecky - Van Dijck ©   Marc Van Hecke

Lotte Kopecky: “Goed gevoel”

“Ik begon met een kleine voorsprong in het klassement op Ellen van Dijk aan de slotklim van de Muur van Geraardsbergen”, reageerde Kopecky na afloop. “Leidster Lorena Wiebes zat niet meer in de voorwacht van de groep. Ik wachtte het juiste moment af om op de Muur aan te gaan en dat bleek een goede zet te zijn. Er was onmiddellijk een klein kloofje en dat was voldoende om de dubbelslag te slaan.“Ik kom met een goed gevoel uit deze Lotto Belgium Tour. Het was ook fijn om eens een rittenkoers af te werken in eigen land en bovenal was dit een wedstrijd waarin toch heel wat volk langs de kant had plaatsgenomen. Dat maakte het er allemaal nog mooier op.”

Lotte Kopecky trekt binnenkort naar de Olympische Spelen. “Ik ben blij met hoe alles tot hiertoe verloopt. Ik behaalde ondertussen de Belgische titel op de weg en in het tijdrijden. En ik pakte een ritwinst in de ronde van mijn land, naast de eindoverwinning. Dit was alvast mijn laatste wegkoers voor de Spelen. Nu staat alles in het teken van Tokio”, besloot Kopecky.(gvdl)

Vastgoed

Jobs in de regio