© atv

Pakkend herdenkingsmoment exact een week na instorting schoolgebouw

Aan het ingestorte schoolgebouw op het Nieuw Zuid in Antwerpen is vrijdagnamiddag een herdenkingsmoment gehouden, exact een week na het drama. Muzikanten van het Antwerp Symphony Orchestra speelden onder meer het nummer van de bekende tv-serie ‘Band of Brothers’ en er werd een minuut stilte gehouden.

De Antwerpse burgemeester dankte de hulpdiensten die bijzonder snel ter plaatse waren. “Ze hebben met een onvoorstelbare betrokkenheid samengewerkt. Ik dank ook de buurtbewoners voor hun sereniteit en solidariteit. Ik dank de schoolteams en kinderen bij wie de ontgoocheling over wat hun prachtige schoolgebouw zou moeten worden meteen werd weggedrukt door spontaan medeleven. De tekeningen die de kinderen hebben gemaakt, gaan ons naar het hart en naar het hart van de bouwvakkers die de tekeningen zullen meenemen naar huis”, zei een geëmotioneerde De Wever in zijn speech.

“En vooral dank aan de werkmakkers van de gewonde en gestorven bouwvakkers. Ze hebben meteen hulp proberen te bieden met gevaar voor eigen leven. Bouwvakkers die blijvend betrokken en onmetelijk solidair waren en ondanks het trauma niet weg te slaan waren van deze site.”

Muzikanten van het Antwerp Symphony Orchestra 

Muzikanten van het Antwerp Symphony Orchestra ©  Joris Herregods

“De balans van dit drama is desondanks loodzwaar en dus wil ik afsluiten met woorden van medeleven aan de gewonden van wie gelukkig niemand nog in levensgevaar verkeert. En vooral aan de gezinnen, nabestaanden en vrienden van António Rosário, Cristiano Santos, Carlos Quitério, Nicolae Ivanov en Mihail Balan. Het onmetelijk verdriet dat ik in de ogen zag van vrienden en nabestaanden vertelt me alles over hoe bijzonder deze mannen waren. De stad Antwerpen wenst hen sterkte bij het verwerken van dit ondragelijk verlies.”

 

 ©  Joris Herregods

Alarmsignaal

Exact om 14.34 uur - het tijdstip waarop de school in aanbouw deels instortte - werd een minuut stilte gehouden waarna alle bouwkranen in het land een alarmsignaal gaven.

Naast De Wever woonden ook de Antwerpse gouverneur, verschillende schepenen en de ambassadeurs van Portugal, Roemenië en Moldavië het herdenkingsmoment bij.

Exact een week geleden stortte het schoolgebouw in aanbouw op Nieuw Zuid in. Hierbij kwamen vijf arbeiders - vier Portugezen en een Roemeen - om het leven. Negen anderen raakten zwaargewond.

In het dossier over de instorting werd eerder op de dag een onderzoeksrechter aangesteld.

 

 ©  Joris Herregods

 
 
 
 
 
 
 

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio