Het kloostergebouw is driehonderd jaar oud, maar is de laatste twintig jaar helemaal in verval geraakt door leegstand en vandalisme. 

Het kloostergebouw is driehonderd jaar oud, maar is de laatste twintig jaar helemaal in verval geraakt door leegstand en vandalisme. © EMA

Minister zet licht op groen voor cohousing in 300 jaar oud klooster

Arendonk -

Na twintig jaar verloedering en vandalisme herrijst het eeuwenoude klooster van Arendonk na de zomer uit zijn as. Het driehonderd jaar oude zusterverblijf van weleer wordt verbouwd tot een bijzonder woonproject waarbij de bewoners op een eigentijdse manier gaan samenleven en samenwerken met elkaar zoals de franciscanessen dat vroeger deden.

Eddy Meulemans

Met een extra subsidie van 375.152 euro zet Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) het licht op groen voor de restauratie van het Agnetendalklooster in Arendonk. Het geld komt uit het relanceplan Vlaamse Veerkracht, waarmee de regering 4,3 miljard euro investeert om het economisch en maatschappelijk weefsel te herstellen na de coronacrisis. “Investeren in ons onroerend erfgoed schept werkgelegenheid in de bouw“, zegt de minister. “Maar door ons patrimonium te gebruiken voor een project met een sociale invulling zoals hier in Arendonk versterken we tegelijk ook de sociale cohesie in onze samenleving na Covid-19. Met dit project in Arendonk maken we van Vlaanderen weer een beetje meer een aantrekkelijke plek om te wonen, te ondernemen en te genieten.”

Cohousing

Het beschermde kloostercomplex uit 1717 wordt volledig gerestaureerd. Bouwmaatschappij De Noorderkempen gaat er een eigentijds ‘woonklooster’ van maken, met 26 splinternieuwe studio’s en appartementen voor huurders die bereid zijn om op een moderne manier te leven zoals de kloosterzusters vroeger. Cohousing, zo wordt de nieuwe woonvorm genoemd. “De bewoners krijgen elk een privéwoning, compleet ingericht met eigen living, keuken, slaapkamer en badkamer”, zegt directeur Jan Van Hoeymissen van De Noorderkempen. “Maar daarnaast zijn er ook enkele gemeenschappelijke delen, zoals een ontspanningsruimte, een grotere keuken, een wasplaats en een fietsenstalling.”

Wat dit cohousingproject in Arendonk zo bijzonder maakt, is dat het een voortzetting is van vroeger. “Een klooster ís cohousing”, zegt Van Hoeymissen. “Ook de kloosterzusters hadden destijds elk hun eigen kamertje, maar brachten een groot deel van de dag door in de gemeenschap: samen werken, wassen, koken, eten, ontspannen en bidden.”

Jan Van Hoeymissen.

Jan Van Hoeymissen. © EMA

Omdat het gewezen franciscanessenverblijf beschermd is als monument, mag het niet worden afgebroken. De voorgevel, de monumentale abdijmuur en de kloostertuin worden daarom in hun originele staat bewaard of hersteld. De totaalrenovatie wordt geraamd op 5,5 miljoen euro, waarvan 1,5 euro subsidies. De werken starten eind augustus en zullen 2,5 jaar duren. Zo kunnen de eerste huurders eind 2023 hun intrek nemen in ’t Klooster, want dat wordt de naam van de nieuwe residentie. Het doelpubliek is niet anders dan in andere sociale huurwoningen: mensen met een beperkt inkomen die geen andere eigendom hebben, een gezonde mix van zowel alleenstaanden als gezinnen, jong en oud.

Brevieren in de tuin

Ook de mensen van Arendonk en toeristen mogen straks meegenieten van de vernieuwde kloostersite. Zo wordt de historische kloosterkapel na de restauratie opengesteld voor tentoonstellingen, lezingen en concerten. Ook de tuin van het klooster wordt heraangelegd en toegankelijk gemaakt voor het publiek. Op basis van oude foto‘s, postkaarten, tekeningen en geschriften wordt de 18de-eeuwse tuin minutieus nagebouwd, met dezelfde bloemen, planten, hagen en bomen van toen. Op de herstelde paden kunnen de mensen vrij wandelen, fietsen of… ‘brevieren’: al lezend wandelen, zoals de nonnen dat vroeger deden met de Bijbel in de hand.

Minister Matthias Diependaele werd in september uitgenodigd in Arendonk voor een rondleiding in het vervallen klooster.

Minister Matthias Diependaele werd in september uitgenodigd in Arendonk voor een rondleiding in het vervallen klooster. © EMA

MEER OVER Blikvangers Kempen

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio