©  BELGA

Tot 10 jaar cel voor bende drug- en wapenhandelaars

Brussel -

De Brusselse correctionele rechtbank heeft vrijdag gevangenisstraffen van 3 tot 10 jaar uitgesproken tegen negen mensen die deel hadden uitgemaakt van een criminele organisatie. Die had zich ingelaten met drug- en wapenhandel, maar deinsde er ook niet voor terug om andere drugbendes te overvallen. Volgens de verdediging was het onderzoek nietig, maar daar was de rechtbank niet mee akkoord. De rechtbank verklaarde ook 2.437.000 euro verbeurd, geld dat de organisatie met haar misdrijven zou verdiend hebben.

Bron: BELGA

Het onderzoek naar de organisatie begon toen in juni 2018, in het kader van een ander gerechtelijk onderzoek, vier pistolen werden gevonden in de kelder van de flat aan de Akenkaai in Brussel. Die bleken legaal aangekocht in Slovakije, maar vervolgens omgebouwd zodat ze een zwaarder kaliber patronen konden afvuren. Bij dezelfde Slovaakse wapenhandelaar waren door dezelfde koper, die bovendien een valse identiteit hanteerde, nog veel meer wapens aangekocht, waarvan het spoor bijster was.

Onderzoek op de wapens die in de Akenkaai waren gevonden, wees uit dat er DNA op zat van Mairbek M., een 36-jarige Tsjetsjeense man die op dat moment in de gevangenis verbleef. M. is ook goed bekend in het Antwerpse criminele milieu. Toen hij onder elektronisch toezicht naar huis mocht, trok hij in bij zijn vriendin in de flat aan de Akenkaai en begon de politie zijn handel en wandel nauwgezet gade te slaan, onder meer met afluisterapparatuur.

Coke uit haven van Antwerpen

Uit die afgeluisterde opnames bleek dat M. verschillende wagens had besteld waarin hij geheime compartimenten liet bouwen. Toen een van die wagens later onderschept werd, bleek er inderdaad een ingenieus systeem ingebouwd te zijn, waardoor pas na verschillende handelingen, die in een exacte volgorde dienden uitgevoerd te worden, een geheim compartiment aan het licht kwam. 

Speurders hoorden Mairbek M. ook verschillende gesprekken voeren over de aan- en verkoop van vuurwapens, en over drugs. Zo zou hij in mei 2019 een overval georganiseerd hebben op een andere drugsbende die een lading drugs van 50 kilogram ging ophalen op de luchthaven van Schiphol. Daarbij was gebruikgemaakt van wapens en maskers.

Ook zou M. in april 2019 samengewerkt hebben met een man van Marokkaanse origine, K.A., om 281 kilogram cocaïne op te halen die met een schip waren aangekomen in de Antwerpse haven. Toen de politie in juni 2019 binnenviel bij de verschillende verdachten, trof ze nog 163 kilogram cocaïne aan. In de woning van de ouders van M.’s vriendin, in Verviers, werd ook de ronde som van 762.000 euro gevonden. K.A. beschikte in Marokko dan weer over een bankrekening waarop 1,4 miljoen euro stond, geld dat hij ijlings liet verdwijnen na de huiszoekingen.

Mairbek M werd vrijdag veroordeeld tot 10 jaar cel, en K.A. tot 8 jaar cel. Voor de andere leden van de organisatie, onder wie M.’s broer en vriendin, waren gevangenisstraffen van 3 tot 5 jaar weggelegd. De rechtbank beval ook de onmiddellijke aanhouding van M., K.A. en een derde verdachte.

(belga)

LEES OOK: OVERZICHT. Alle drugsgerelateerde incidenten in en rond Antwerpen

MEER OVER Drugsoorlog Antwerpen

Nu in het nieuws