© Jeroen Hanselaer

De week van Sacha: Mitrailleurs, salvo’s en toch nog drie leeuwenwelpjes

Antwerpen -

Elke zaterdag blikt een stadsreporter terug op de gebeurtenissen van de voorbije week.

Sacha Van Wiele

“Dit was de laatste raadscommissie van dit politieke seizoen en ik wens jullie allemaal een deugddoende vakantie toe.” Zo sloten de voorzitters van de raadscommissie deze week hun zittingen af. Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) zal dit maandag waarschijnlijk herhalen op het einde van de gemeenteraad.

Wat voor een politiek voorjaar was dit ook? Het begon met het schandaal rond voormalig Open Vld-lid, Vlaams parlementslid en Let’s Go Urban-oprichtster Sihame El Kaouakibi. Het parket onderzoekt of zij zich schuldig maakte aan subsidiefraude. Al snel werd met een beschuldigende vinger gewezen in de richting van Nabilla Ait Daoud, die als toenmalig jeugdschepen bevoegd was, en Antwerps burgemeester. Voor cultuurschepen Ait Daoud kwam dan deze week nog eens het nieuws dat de Boekenbeurs verdwijnt uit Antwerpen.

Het stof rond dit dossier was nog maar net gaan liggen of het PFOS-stof waaide op. De vraag “wat wisten burgemeester De Wever en schepen Koen Kennis (N-VA) over deze vervuiling” was de hamvraag begin deze week op de in spoed bijeen geroepen gemeenteraad. Het draaide uit op een stevige confrontatie tussen N-VA en Groen.

“De burgemeester was sinds 2017 op de hoogte, maar liet vier jaar lang de kans liggen om te communiceren”, zei Groen-fractieleider Imade Annouri. “Wie heeft u in godsnaam tegengehouden om te doen wat u als burgemeester hoort te doen, namelijk uw bevolking informeren?”

Onder leiding van burgemeester De Wever werd het orgelkanon bovengehaald. “Ik word niet graag voor leugenaar uitgescholden”, zei de burgemeester en wees ineens op de verantwoordelijkheid of eerder gebrek aan van de groene bestuurders in Zwijndrecht. Daarna volgden de kersverse N-VA-fractieleider Koen Laenens, de kersverse schepen Els van Doesburg en de ervaren schepen Koen Kennis met hun salvo’s naar de groene oppositiebanken.

Terwijl er de afgelopen maanden politieke hoogspanning was op de Grote Markt, bleven op Spoor Oost de naalden op en neer gaan, aan het tempo van een Singernaaimachine. Een machine die bleef draaien, ook toen de bevoegde schepen Fons Duchateau besliste om een andere uitdaging aan te gaan. Zijn opvolger was snel gevonden in van Doesburg. Bij de eedaflegging als gemeenteraadslid was ze als Nederlandse het eerste niet-Belgische verkozen gemeenteraadslid. Ondertussen heeft ze een Belgische identiteitskaart op zak.

Was dit de reden waarom donderdag de Nederlandse minister-president Mark Rutte in Antwerpen was? Officieel kwam hij het nieuwe kantoor van het Nederlandse consulaat-generaal op de Grote Markt openen. Er was nog even tijd voor een jolige selfie met een deel van het schepencollege. Burgemeester De Wever was duidelijk in zijn nopjes en poseerde met opgestoken duim en passende oranje das. Naast hem stond al of niet toevallig de schepen met Nederlandse roots. Het was duidelijk plezant. Of leuk.

Hoewel het een zwaar Antwerps politiek voorjaar was voor onder meer N-VA was er toch nog heuglijk nieuws voor De Wever deze week. In de Zoo zijn drie Vlaamse leeuwenwelpjes geboren. Het zijn de kinderen van Antwerpenaar Nestor en de Tsjechische Tasa.  

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio

MEER OVER De Week van