Van Gucht: “Vierde golf kan vermeden worden als alle landen maximaal inzetten op vaccinatie”

Viroloog Steven Van Gucht blijft positief over de cijfers. Het aantal besmettingen blijft dalen, binnen alle leeftijdsgroepen. Tussen 15 en 21 juni werden per dag gemiddeld nog 381 nieuwe besmettingen vastgesteld. Dat is een daling met 44% op weekbasis.

Karlien Beckers

In de week van 18 tot en met 24 juni werden elke dag gemiddeld 29 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Dat is een daling met 24% ten opzichte van een week eerder. Er liggen nog 421 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen, van wie 174 op intensieve zorg. Dat is een daling van 25% op weekbasis. Ook de overlijdens dalen. Dagelijks waren er gemiddeld zes overlijdens per dag. Dat is 18% minder dan de week ervoor.

De Britse Alfavariant is duidelijk op z’n retour met 71% van de besmettingen. Het aandeel van de Deltavariant (de Indiase variant) neemt zoals verwacht verder toe. Verleden week ging het om 6,1% van de besmettingen, en deze week is dat gestegen tot 15,7% van alle besmettingen.

Van Gucht: “We verwachten dat dit volgende week ruim de 20% zal overschrijden. Het absoluut aantal besmettingen met de Deltavariant blijft voorlopig relatief stabiel en laag, dat komt door de algemene daling in het aantal besmettingen. Het blijft belangrijk om dat broze evenwicht te blijven bewaren. Dat kan enkel als we de basisregels blijven respecteren.”

Vierde golf kan vermeden worden

“We blijven de boodschap herhalen: blijf voorzichtig zolang u niet gevaccineerd bent. Dit wordt bevestigd door een nieuwe risico-evaluatie van het Europese centrum voor ziektecontrole en preventie (ECDC) over de verspreiding van de Deltavariant in Europa. Het ECDC schat dat de Deltavariant begin augustus verantwoordelijk zal zijn voor 70% van alle nieuwe besmettingen in de EU, en tegen eind augustus kan dat 90% zijn’.

Het rapport stelt ook dat een verdere versoepeling van de maatregelen tijdens de zomermaanden kan leiden tot een aanzienlijke toename van het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen tegen het einde van de zomer. Er is ook goed nieuws in het rapport. Een vierde golf kan vermeden worden als een aantal maatregelen behouden blijven en de vaccinatiegraad snel verder verhoogt. Maar dan moeten alle Europese hier maximaal op inzetten.

Het ECDC bevestigt dat een volledige vaccinatie ook goed beschermt tegen de Deltavariant. Die immuniteit is er wel pas twee weken na de tweede prik. Van Gucht: “Een snelle vaccinatiecampagne en hoge vaccinatiegraad is onze beste bescherming tegen de pandemie.”

MEER OVER Meest gelezen