Het museum Hof van Busleyden. 

Het museum Hof van Busleyden. © Sophie Nuytten

Bijna 2 miljoen euro voor restauratie Hof van Busleyden en herbestemming ’t Schipke tot museumcafé

Mechelen -

De Vlaamse regering maakt een bedrag van bijna 2 miljoen euro vrij voor de buitenrestauratie van het Mechelse museum Hof van Busleyden en de herbestemming van het naastgelegen pand ’t Schipke. Dat is de voormalige koninklijke beiaardschool.

’t Schipke, op de hoek van de Frederik de Merodestraat met de Sint-Jansstraat vormt een goede invalsbasis naar het museum Hof van Busleyden”, zegt Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA). “Daarom wordt het op korte termijn gerestaureerd en herbestemd als museumcafé. De gevels en daken worden onder handen genomen, het buitenschrijnwerk wordt vervangen en binnen wordt de toegankelijkheid op punt gesteld.”

Ook voor de restauratie van het museum Hof van Busleyden is er een subsidie. “Want hoewel de binnenrestauratie al werd afgewerkt in 2018, liet de restauratie van het exterieur nog op zich wachten. Deze hoogdringende werken komen nu aan bod. Ook hier worden de gevels, de daken en het buitenschrijnwerk onder handen genomen”, zegt Diependaele.

“Er zal nauwlettend op worden toegezien dat tijdens de werken aan de buitenzijde de waarde van het interieur en de collectie gevrijwaard wordt.” Het renaissance stadspaleis werd in 1938 al beschermd als monument. Voor beide restauraties werd een premie van in totaal zo’n 1,99 miljoen euro toegekend. (svds)

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio