Het Sint-Ursula-Instituut in Onze-Lieve-Vrouw-Waver. 

Het Sint-Ursula-Instituut in Onze-Lieve-Vrouw-Waver. © Stijn Van de Sande

Subsidie van 1,2 miljoen euro voor buitenrestauratie van schoolgebouwen SUI

Onze-Lieve-Vrouw-Waver -

De Vlaamse regering heeft het licht op groen gezet voor de restauratie van enkele schoolgebouwen van het Ursulinenklooster in Onze-Lieve-Vrouw-Waver (Sint-Katelijne-Waver). Zowel de Villa als de Boerderij worden onder handen genomen. Voor de restauratie is een bedrag van 1,2 miljoen euro vrijgemaakt.

Stijn Van de Sande

“Het Ursulinenklooster in Onze-Lieve-Vrouw-Waver is vooral bekend om de feeërieke wintertuin”, zegt Vlaams minister voor Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA). “Maar het voormalige meisjespensionaat is een prachtig complex met elementen van de neogotiek, neoromantiek, neo-empire, art nouveau en art deco. Bovendien worden de gebouwen nog steeds gebruikt door het Sint-Ursula-Instituut en hebben ze dus een belangrijke sociale functie.”

Dankzij de Vlaamse subsidie kunnen de buitenzijdes van de Villa, de Boerderij en de Schuur onder handen genomen worden. Onder meer de gevels en de daken worden gerestaureerd en de Boerderij krijgt haar oude toren terug. “Momenteel wordt slechts een deel van de Villa gebruikt door enkele klassen”, zegt Ann Vanhaeren van het SUI. “De andere gebouwen staan leeg, maar daar hebben we wel plannen mee.”

Kunstacademie

“Nu we de goedkeuring hebben gekregen voor de buitenrestauratie, starten we ook met de voorbereidingen voor de invulling van de gebouwen”, zegt Vanhaeren. “In de gebouwen komen onder andere nieuwe STEM-labo’s en multifunctionele klaslokalen. We willen er ook een soort ‘kunstacademie’ in onder brengen. Muzikale Opvoeding, Plastische Opvoeding en Beeld krijgen er een vast plekje. De precieze timing voor het project ligt voorlopig nog niet vast.”

De Vlaamse regering kent voor de restauratiewerken een subsidie van net geen 1,2 miljoen euro toe. “Dat bedrag maakt deel uit van het relanceplan Vlaamse Veerkracht van in totaal 4,3 miljard euro”, zegt Diependaele. “Daarmee investeren we in het herstel van ons economisch en maatschappelijk weefsel na de coronacrisis. Investeren in ons onroerend erfgoed draagt niet alleen bij tot de werkgelegenheid in de bouw- en restauratiesector, het levert ook een sociale meerwaarde op.”

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio