Schepen van Mobiliteit Vicky Vanmarcke test de deelbakfiets uit. 

Schepen van Mobiliteit Vicky Vanmarcke test de deelbakfiets uit. © Stad Mechelen

Proefproject met negen deelbakfietsen gaat volgende maand van start

Mechelen -

De stad Mechelen start volgende maand een tweejarig proefproject met negen elektrische deelbakfietsen. De bakfietsen van Cargoroo worden verspreid over negen locaties op het Mechelse grondgebied. De kostprijs van het project bedraagt net geen 100.000 euro.

Stijn Van de Sande

Vorig jaar werd in de wijk Bethaniënpolder-Auwegemvaart al een testproject met elektrische deelbakfietsen ingevoerd. Als vervolg op dit project start de stad Mechelen vanaf half juni met een langdurig proefproject. De komende twee jaar komen er op negen verschillende locaties in Mechelen en Muizen deelbakfietsen. Hierbij wordt opnieuw een beroep gedaan op de fietsen van het Nederlandse bedrijf Cargoroo.

“De bakfiets wint aan populariteit bij particulieren en lokale handelaars”, zegt schepen van Mobiliteit Vicky Vanmarcke (Vld-Groen-m+). “Dat blijkt ook uit de stadsmonitor, waar Mechelen bovenaan staat als dé bakfietsstad van Vlaanderen. We kregen meer dan 350 aanvragen van Mechelaars die een bakfiets wilden delen met hun buurt en de testbakfiets die we in maart lanceerden is gereserveerd tot midden november. Dit nieuwe project komt dus als geroepen.”

Honderd kilometer

De bakfietsen hebben een slot dat werkt via geofencing. Dat betekent dat de fiets niet zomaar op een willekeurige plaats kan achtergelaten worden, maar steeds moet worden teruggebracht naar de standplaats. Er zullen markeringen aangebracht worden aan fietsnietjes of palen om het voor de gebruikers duidelijk te maken dat deze plaatsen voorbehouden zijn voor de deelbakfietsen.

“Een deelbakfiets is de ideale oplossing voor families, ondernemers en alle Mechelaars die grotere objecten moeten verhuizen of met de kinderen op stap willen gaan”, zegt Vanmarcke. “Met een volgeladen batterij kan je zo’n honderd kilometer rijden en in de fiets zijn kinderzitjes en een montagesysteem voor een Maxi-Cosi aanwezig. Daarnaast is het goed voor het milieu en het toonbeeld van slimme mobiliteit.”

Het starttarief om een bakfiets te gebruiken bedraagt 1 euro. Daar komt 4,20 euro per uur of 0,07 euro per minuut bovenop.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio