De fietssuggestiestrook in de Hendrik Consciencestraat wordt vervangen door een volwaardig fietspad. De haag tegen het kerkhof verdwijnt. 

De fietssuggestiestrook in de Hendrik Consciencestraat wordt vervangen door een volwaardig fietspad. De haag tegen het kerkhof verdwijnt. © jaa

Hendrik Consciencestraat toch breed genoeg voor volwaardige fietspaden: haag langs kerkhof verdwijnt

Schoten -

De drukke Hendrik Consciencestraat, waar fietsers het langs één zijde nog altijd moeten stellen met suggestiestroken, krijgt over haar ganse lengte twee volwaardige fietspaden. De gemeenteraad keurde het ontwerp goed.

De Hendrik Cosnciencestraat maakt deel uit van één van de drukste fietsroutes voor scholieren in Schoten. Dat ze toch nog maar langs één zijde een volwaardig van de weg gescheiden fietspad heeft, komt omdat vorige besturen er altijd vanuit gingen dat de straat te smal voor was zo’n ingreep. Alleen in het stuk van de Verbertstraat tot de Rubensstraat liggen nu al veilige fietspaden.

“We hebben nu toch een manier gevonden om de inrichting te wijzigen en langs beide zijden verhoogde fietspaden in te plannen over de volledige lengte van de Hendrik Consciencestraat. Ze worden aangelegd in rode asfalt. Ook de voetpaden worden vernieuwd. De rijbaan krijgt een nieuwe asfaltlaag”, kondigde burgemeester Maarten De Veuster (N-VA) aan op de jongste gemeenteraad, waar hij de zieke schepen Wouter Rombouts (N-VA) nog steeds vervangt als dossieropvolger openbare werken.

Haag verdwijnt

De herschikking en aanleg van de fietspaden is mogelijk door het verwijderen van de hoge haag langs de kerkhofmuur. “Maar onze milieudienst werkt een voorstel uit om op de muur zelf gevelgroen te voorzien zodat het aanzicht niet te fel verandert. We voorzien ook vijftien nieuwe laanbomen”, aldus De Veuster.

Het huidige betonnen wegdek in het stuk vanaf de Leo Van Hullebuschstraat naar de vaart toe wordt opgebroken en vervangen door asfalt. De negentien parkeerplaatsen die daar verloren zullen gaan, worden naar verluidt gecompenseerd in de Leo Van Hullebuschstraat, waar 24 parkeerplaatsen bijkomen.

De Hendrik Consciencestraat is een druk gebruikte fietsroute voor scholieren.

De Hendrik Consciencestraat is een druk gebruikte fietsroute voor scholieren. © jaa

De aanleg van de fietspaden in de Hendrik Consciencestraat, waarvoor de gemeente 500.000 uittrekt, is nog niet voor meteen. Eerst komt de Sluizenstraat nog aan bod. Daar wordt de betonnen rijbaan vervangen door asfalt en ook het dubbelrichtingsfietspad in klinkers wordt heraangelegd in asfalt. Het kruispunt met Geuzenveldenstraat wordt daar in een gele kleur uitgevoerd.

De gemeente wil beide werken niet gelijktijdig uitvoeren om de verkeershinder te beperken. Vermoedelijk start de herinrichting van de Hendrik Consciencestraat in het voorjaar van 2022. ( jaa)Meer nieuws uit stad en rand

citta

Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio