Kaat Celis bij portretfoto’s van Filip Van Roe in de riante trappenhal. 

Kaat Celis bij portretfoto’s van Filip Van Roe in de riante trappenhal. ©  Patrick De Roo

Antwerp Photo Festival: zomer lang foto’s kijken in Loodswezen

Antwerpen -

De hele zomer lang loopt het tweede Antwerp Photo Festival in het Loodswezen. Het wordt een afscheid in schoonheid met tentoonstellingen van Erwin Olaf, Jimmy Kets en de beste Belgische portretfotografen. Volgend jaar zoekt het festival nieuwe oorden op.

Frank Heirman

Wie nog eens wil proeven van het feeërieke maar vervallen Loodswezen op de Tavernierkaai krijgt daar vanaf 26 juni volop de kans toe. Het Antwerp Photo Festival palmt de kelder en de eerste en tweede verdieping van het neorenaissancegebouw in met een veelvoud van tentoonstellingen. Die zijn op zich een verplaatsing waard. Het Scheldepaleis is een extra aansporing.

“Het wordt de laatste keer”, zegt Kaat Celis die in 2018 het Antwerp Photo Festival lanceerde en in het Loodswezen een aantrekkelijke thuisbasis vond. Het festival zou er om de twee jaar plaatsvinden, maar door corona werd het in 2020 beperkt tot een tentoonstelling van Belgische modefotografen in de Handelsbeurs. Als compensatie vindt deze zomer een goed gevulde editie plaats. “En volgend jaar zijn we er weer, want we organiseren het festival op de even jaren”, zegt Celis.

Antwerp Photo Festival 2022 zal niet meer in het Loodswezen plaatsvinden, dat gerestaureerd en verbouwd wordt tot Vlaams Culinair Centrum. “Er zijn zovele mooie gebouwen in Antwerpen, de Belgische hoofdstad van de fotografie, dat we ons geen zorgen moeten maken”, weet Celis. Nu al staat vast dat de blikvanger van 2022 een tentoonstelling van modefotograaf Helmut Newton in DIVA wordt, met daarrond een druk programma in de hele stad.

Ook voor de editie 2021 zoekt het festival buren en bevriende partners op. Zo is er een combiticket met de expo van Steve McCurry in de Waagnatie en vertrekken er vanuit het Loodswezen wandelingen naar fotogaleries in de stad.

Jimmy Kets en Erwin Olaf

Fans van fotografie trekken best een hele dag Antwerpen uit, want alleen al in het Loodswezen wachten vijf tentoonstellingen. Jimmy Kets blikt terug op twintig jaar fotoreportages, te beginnen met een reeks die hij maakte in een opvangtehuis voor straatkinderen in Nepal. Hij had er een artikel over gelezen in Gazet van Antwerpen en vroeg aan de Vlaamse vrouw die het noodcentrum had opgericht of hij op bezoek kon. Dat was de start.

Een overzicht van Jimmy Kets in de kelderverdieping.  

Een overzicht van Jimmy Kets in de kelderverdieping.  ©  Patrick De Roo

De wereldvermaarde Nederlandse fotograaf Erwin Olaf toont zijn jongste reeks April Fool 2020. Als longpatiënt was Olaf extreem beducht voor coronabesmetting en maakte hij een keiharde quarantaine door. Die brengt hij cynisch maar ook geestig en met punthoed op in beeld.

Homovaders in de VS

Voor Iconobelge III selecteerde Kaat Celis 24 Belgische fotografen die alle aspecten van het portretgenre belichten. Diego Franssens concentreert zich op zijn vader, Wim De Mulder op beroemde fotografen en Bart Heynen op homovaders in de Verenigde Staten. Ook hier sluipt corona binnen zoals in de reeks An unexpected lesson in joy, waarin Nick Hannes de lens richt op zijn gezin in lockdown in Ranst.

Werk van Katrien De Blauwer in een hoekkamer met zicht op de Schelde.  

Werk van Katrien De Blauwer in een hoekkamer met zicht op de Schelde.  ©  Patrick De Roo

Twee groepstentoonstellingen vervolledigen het aanbod. Finbarr O’ Reilly, winnaar van de jongste Prix Carmignac, had normaal een reportage in Congo gemaakt. Corona verhinderde dat. Daarom nodigde hij Congolese fotografen uit om een portret van hun land te maken. Een laatste tentoonstelling presenteert de nieuwe lichting fotografen van Sint Lucas Antwerpen, die een internationaal forum aangeboden krijgen om hun talent te tonen.

Reportage over Congo op initiatief van Finbarr O’ Reilly. 

Reportage over Congo op initiatief van Finbarr O’ Reilly. ©  Patrick De Roo

Wie Antwerp Photo Festival wil bezoeken, kan best reserveren want er kunnen slechts zestig bezoekers per halfuur het parcours volgen. De bookshop en een fotocafé met uitzicht op de Schelde zijn gratis toegankelijk.

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio