© REUTERS

Balans in Miami loopt op na instorting flatgebouw: minstens vier doden en 159 vermisten

Bijna 30 uur na de instorting van een appartementsgebouw in Miami zoeken de hulpdiensten nog naar 159 bewoners van het ingestorte gebouw. Enkele slachtoffers werden al bevrijd van onder het puin, de hulpdiensten vonden al vier dodelijk slachtoffers.

Bron: CNN

“Het aantal mensen waar we geen nieuws over hebben is gestegen naar 159 personen”, zei Daniella Levine Cava, burgemeester van Miami Dade County. “Ik wil heel duidelijk zijn over de cijfers. We blijven ze updaten. De reddingswerkers hebben heel de nacht door gewerkt.” Er worden speurhonden, scanners en camera’s ingezet.

 

 ©  AFP

De instorting van een appartementsgebouw nabij Miami Beach in Florida heeft aan zeker vier mensen het leven gekost, zo heeft het ABC News vrijdag gemeld en ook de burgemeester bevestigde dat aantal. Volgens de brandweer zijn gisteren wel 37 mensen gered. 11 van hen hadden medische verzorging nodig hadden. Twee personen zouden in kritieke toestand verkeren.

Een deel van het gebouw stortte niet in, maar ook daar moesten mensen bevrijd worden die totaal niet meer op de begane grond geraakten. Een bewoner op de derde verdieping vertelde aan CNN dat hij nadat hij een explosie hoorde uit zijn appartement probeerde te vluchten, maar toen hij zijn deur opendeed enkel een hoop stof en puin zag. Na ongeveer 20 minuten gebruikte een reddingsploeg een hoogwerker om hem, zijn vrouw en een andere bewoner vanaf een balkon te helpen, zei hij.

Burgemeester van Surfside Charles Burkett bedankte de hulpverleners. “Dit is een verhaal van moed en heldendom, maar het is ook een verhaal van een race tegen de tijd nu. Dat is het zilveren randje aan de heel, heel donkere wolk. We hebben helden hier, en we hebben veel werk te doen.” Burkett beloofde dat niet gestopt zal worden tot alle mogelijke overlevenden gevonden zijn.

Een overlevende wordt van tussen het puin gehaald. 

Een overlevende wordt van tussen het puin gehaald. ©  AP

Oorzaak?

Hoe het gebouw nu kon instorten is nog niet duidelijk – en hoewel een antwoord op die vraag vinden belangrijk is, is het daar het moment niet voor, benadrukte burgemeester Burkett. “Nu is het moment om levens te redden, dus daar zijn we honderd procent gefocust op.”

Kenneth Direktor, een advocaat van de bewonersvereniging, verklaarde intussen dat het gebouw de laatste maanden nog grondig geïnspecteerd werd door structureel ingenieurs, om gecertificeerd te worden omdat het 40 jaar oud was. “Niets wees erop dat iets als dit zou gebeuren.” Er werd aan het dak gewerkt. Volgens professor Shimon Wdowinski, die het gebouw in de jaren negentig bestudeerde, was het gebouw toen geleidelijk aan het zinken, wat echter niet als uitzonderlijk werd beschouwd.

 

 ©  EPA-EFE

 

 ©  EPA-EFE

 

 ©  AP

 

 ©  REUTERS

 

 ©  EPA-EFE

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

 (thv, sgg, adb)