Een motard van de Vlaamse Belastingdienst staat op wacht. Als zijn collega’s een truck met een te hoge uitstoot meten, gaat hij erachter. 

Een motard van de Vlaamse Belastingdienst staat op wacht. Als zijn collega’s een truck met een te hoge uitstoot meten, gaat hij erachter. ©  Patrick De Roo

Haven meet uitstoot vrachtwagens: “Regelrechte fraude bij 1 op de 10 onderschepte trucks”

Antwerpen, Beveren -

Voor het eerst zijn er controles in de Antwerpse haven op de reële uitstoot van vrachtwagens. De eerste resultaten tonen meteen een pittig probleem. Bij zowat 4 op de 10 is er sprake van fraude of defecten, wat voor een te hoge uitstoot van ongezonde stikstofoxides (NOx) zorgt.

Truckchauffeurs in de haven merken het al een tijdje op. Motards van de Vlaamse belastingdienst Vlabel en de wegpolitie staan naast een wit autootje met technische apparatuur. Op die plek wordt de stikstofuitstoot gemeten van passerende voertuigen. Trucks die te veel uitstoten, worden naar een nabijgelegen parking geleid voor intensievere controle.

Het doel is volgens het Havenbedrijf Antwerpen om de reële emissies te meten. “Want zowel door fraude als door defecten kan er tien tot vijftien keer meer NOx worden uitgestoten dan de theoretische waarde van de euronorm”, zegt Luc Van Espen, milieudeskundige van het Havenbedrijf Antwerpen.

“We merken dat er bij ongeveer 1 op de 10 geselecteerde trucks echt sprake is van regelrechte fraude van technologie om de uitstoot terug te dringen. Bij nog eens 3 op de 10 trucks zijn er defecten, zoals bijvoorbeeld een kapot Adblue-pompje (Adblue is een technologie om de NOx terug te dringen, red.).”

Bij fraude en de ergste mankementen worden de trucks direct naar een garage begeleid voor een herstelling.

Forse boetes

“De boetes lopen in de duizenden euro’s. Het is dus echt niet interessant om zo te blijven rondrijden. Als Havenbedrijf doen we ons best om de luchtkwaliteit mee te verbeteren. We hopen dat de boodschap duidelijk is”, aldus Van Espen nog.

Voor de actie worden de komende tijd 150.000 voertuigen gemeten, ook personenwagens. Daarmee wordt wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd.(cm)

Nu maandag gaan we op onze Havenpagina dieper in op de uitstootproblematiek bij het vrachtwagenverkeer in de haven.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio