Het boek speelt zich af in het vroegere ‘Duinen en Heide’. 

Het boek speelt zich af in het vroegere ‘Duinen en Heide’. © Ilse Van Thielen

Schrijfster draagt boek op aan vrouwen die kind hebben moeten afstaan

Herselt -

Schrijfster Anne-Marie Hooyberghs heeft een nieuwe roman geschreven. Stil Verdriet is de titel van het boek. “Ik draag het op aan alle vrouwen die een kind hebben moeten afstaan”, zegt de schrijfster.

Ilse Van Thielen

Stil Verdriet gaat over een 18-jarige vrouw die ongewild zwanger wordt maar haar zoontje sterft vlak na de bevalling. Wanneer ze zes jaar later de zesjarige Liam in het opvangtehuis ontmoet, wil ze hem een beter leven geven.

“Dit verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten. In de periode 1950 tot 1980 werden meisjes die ongewenst zwanger waren, gedwongen om ondergedoken en in het geheim hun kind op de wereld te brengen. Daarna moesten ze hun baby afstaan voor adoptie”, zegt Hooyberghs.

Tehuis

Het verhaal speelt zich af in Averbode en Blauberg. “Het kindertehuis in het verhaal is ‘Duinen en Heide’ in Averbode, net over de grens met Blauberg. Het tehuis werd toen nog door de zusters van de Voorziening geleid en was aan strenge regels gebonden. Nu heet deze voorziening De Schommel.” Hooyberghs wil het boek opdragen aan alle jonge vrouwen die in die tijd hun kind gedwongen hebben afgestaan. “Ze dragen daar nog steeds de gevolgen van. Karen, de jonge vrouw in het boek, heb ik een fictieve naam gegeven. Dit boek is vooral opgedragen aan haar. Ze heeft nooit geweten wat er met haar kind is gebeurd.”

Geen boekvoorstelling

Door de coronamaatregelen is het niet mogelijk om een boekvoorstelling te organiseren. “Ik zal wel aanwezig zijn op de openlucht kunst- en boekenmarkt in Westerlo op 5 september.” Stil Verdriet ligt vanaf 30 juni in de winkel.

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio