De bozzetti zijn het werk van de Mechelse beeldhouwer Lucas Faydherbe.  

De bozzetti zijn het werk van de Mechelse beeldhouwer Lucas Faydherbe.  ©  Museum Hof van Busleyden

Vlaamse topstukken verhuizen van wereldberoemd veilinghuis naar Mechelen

Mechelen -

Museum Hof van Busleyden in Mechelen is binnenkort twee Vlaamse topstukken van beeldhouwer Lucas Faydherbe rijker. Vlaanderen kon de kunstwerken kopen op een internationale veiling bij het wereldberoemde veilinghuis Sotheby’s in Londen.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) komt de topstukken volgende week dinsdag 29 juni symbolisch overhandigen, in naam van de Vlaamse regering. Vlaanderen blijft eigenaar, maar geeft ze in bewaring aan Museum Hof van Busleyden.

Toen de bozzetti van de Mechelse beeldhouwer Lucas Faydherbe (1617-1697) eind 2020 bij Sotheby’s te koop kwamen, ging de Vlaamse overheid meteen over tot actie. Ze kocht de kunstwerken. Bozzetti zijn kleine modellen of schetsen van beeldhouwwerken.

LEES OOK: Tickets voor meest succesvolle toptentoonstelling in Busleyden uitverkocht

De werken werden gemaakt om de indrukwekkende monumentale reliëfs in de koepel van de Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijkbasiliek voor te bereiden. Lucas Faydherbe was in de zeventiende eeuw de architect van deze prachtige barokkerk.

Het is de bedoeling dat ook de bozzetti een plekje krijgen in de basiliek, om ze te tonen aan het publiek. “Faydherbe was in zijn tijd echt top als kunstenaar en architect. Als museum willen wij dat veel meer in de kijker zetten”, zegt Kristl Strubbe, directeur communicatie van Museum Hof van Busleyden. Eerst komt er een onderzoek om te bepalen hoe ze best worden getoond. svh

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio