De 3xG-studie volgt onder meer de gezondheidssituatie op van 301 kinderen. 

De 3xG-studie volgt onder meer de gezondheidssituatie op van 301 kinderen. © 3xG

Geen verhoogde PFAS-waarden bij 301 baby’s uit 3xG-studie

Dessel, Mol, Retie -

De baby’s uit Dessel, Mol en Retie die sinds 2011 betrokken zijn bij de gezondheidsstudie 3xG vertonen volgens die studie geen verhoogde waarden van PFAS. De PFAS-waarden zijn zelfs lager dan de Vlaamse gemiddelden.

Met de 3xG-gezondheidsstudie bewaken onderzoekers van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO), Universiteit Antwerpen en het Provinciaal Instituut voor Hygiëne (PIH) de gezondheid van de inwoners van Dessel, Mol en Retie. De continue gezondheidsopvolging kijkt onder meer naar de invloed van milieuvervuilende stoffen op het lichaam. Daarbij worden de effecten van leefomgeving en leefgewoonten onder de loep genomen. Naast de ziekte- en sterftecijfers volgen de 3xG-onderzoekers 301 mama‘s en hun kind vanaf de geboorte tot hun 18de op. Zwangere moeders en hun baby’s vormen de doelgroep, net omdat zij de meest gevoelige schakel zijn in de generatieketen.

Doorheen placenta

Bij de diverse milieuvervuilende stoffen waar onderzoek naar wordt gevoerd, behoren ook de PFAS of perfluorverbindingen die door het vervuilingsdossier in Zwijndrecht brandend actueel zijn. PFAS kunnen doorheen de placenta of moederkoek via de navelstreng in het bloed van het ongeboren kind terechtkomen. En na de geboorte kunnen baby’s ook aan PFAS worden blootgesteld via de moedermelk. In het navelstrengbloed van 150 baby’s die geboren zijn tussen 2011 en 2012, werden bij de geboorte meerdere PFAS gemeten, maar die waarden zijn lager dan de Vlaamse gemiddelden bij baby’s uit dezelfde periode. Die resultaten werden ook bekendgemaakt in het rapport dat 3xG in 2013 publiceerde.

De 3xG studie volgt nog altijd driehonderd baby’s uit de regio op tot de leeftijd van 18 jaar. Momenteel loopt het eerste opvolgonderzoek bij kinderen die nu 7 jaar zijn. Daarbij worden ook de PFAS opnieuw gemeten in het bloed van de kinderen. De resultaten van het opvolgonderzoek worden midden 2022 verwacht.  (mto)

Meer info over FPAS en andere stoffen waar de 3xG-studie onderzoek naar voert, vind je op www.milieu-en-gezondheid.be/nl/onderzoek/wat-meten-we,
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio