Rond de brandweerkazerne wordt gezocht naar PFAS-vervuiling. 

Rond de brandweerkazerne wordt gezocht naar PFAS-vervuiling. © Marc Peeters

Bewoners rond brandweerkazerne moeten voorzorgsmaatregelen naleven

Herentals -

Het stadsbestuur van Herentals heeft een brief gestuurd naar de inwoners die in een straal van 100 meter rond de brandweerkazerne in de Oud-Strijderslaan wonen. De omwonenden worden verzocht om voorzorgsmaatregelen te nemen vanwege mogelijke bodemverontreiniging met PFOS of PFAS.

Marc Peeters

De Vlaamse overheid heeft steden en gemeenten gevraagd om locaties met een mogelijke bodemverontreiniging met PFOS en PFAS in kaart te brengen. De grootste kans op het aantreffen van een bodemverontreiniging met PFAS bestaat op terreinen waar fluorhoudend blusschuim werd gebruikt. “De stad ging onmiddellijk in overleg met Brandweerzone Kempen en hieruit bleek dat dit blusschuim bij oefeningen werd gebruikt op de brandweerkazerne in de Oud-Strijderslaan”, zegt burgemeester Mien Van Olmen (CD&V). “Op advies van Agentschap Zorg en Gezondheid heeft het stadsbestuur daarom vandaag (vrijdag, red.) een brief verspreid voor bewoners.”

Een mogelijke vervuiling betekent niet dat de locatie ook effectief vervuild is. Toch wordt gevraagd om een reeks maatregelen na te leven. Zo mogen kinderen niet meer op het terrein van de brandweer spelen. Het eten van eieren van de eigen kippen wordt afgeraden, net als het opeten van het kleinvee zelf. Groenten uit de eigen tuin moeten zeer goed gewassen worden. Kinderen, zwangere vrouwen of mensen met immuunziekten mogen geen zelf geteelde groenten meer eten. Grondwater wordt bij voorkeur niet meer gebruikt. De maatregelen blijven gelden tot de resultaten van het onderzoek bekend zijn. (mph)

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio