Dirk Coppens van Dinapet met de palletten die al klaargemaakt werden voor de bedrieger. Een deel werd jammer genoeg geleverd door de slinksheid van de Nederlandse oplichter.  

Dirk Coppens van Dinapet met de palletten die al klaargemaakt werden voor de bedrieger. Een deel werd jammer genoeg geleverd door de slinksheid van de Nederlandse oplichter.  ©  Joren De Weerdt

Oplichter bestelt voor duizenden euro’s hondenbrokken zonder te betalen

Herentals -

Cor (57), een Nederlander die begin dit jaar meerdere bedrijven in Arendonk voor duizenden euro’s oplichtte en sindsdien geseind staat bij de politie, blijft slachtoffers maken. Nu beduvelde hij hondenvoerbedrijf Dinapet uit Herentals voor ruim 2.000 euro. Zaakvoerder Dirk Coppens kon nóg meer gedupeerden traceren. “Waarom wordt deze beroepsdief niet gestopt?”

Kristin Matthyssen

In februari schreef Gazet van Antwerpen al dat de oplichter Bato Bouwmarkt, Houthandel Jacobs, Wim Bax bvba en drankenhandel Prik en Tik in Arendonk voor duizenden euro’s had getild. Hij deed zich voor als bouwaannemer en bestelde goederen die hij nooit betaalde. Dat de bedrijven in de val trapten, komt vooral omdat hij een heel betrouwbare indruk maakte en zelfs gewillig zijn identiteitskaart, bedrijfswagen en nummerplaat liet fotograferen. In twee gevallen ging het om een gehuurde bestelwagen. Hij liet ook zijn telefoonnummer achter, waarop hij eerst nog afpakte en smoezen verzon voor de betalingsachterstand, om als de grond te heet onder zijn voeten werd niet meer af te pakken.

De vier bedrijven dienden elk afzonderlijk een klacht in bij de lokale politie Kempen Noord-Oost. Voor de agenten was het met alle sporen die Cor achterliet een koud kunstje om hem te identificeren. “We weten wie het is. De man staat in heel België geseind. Zodra hij ergens in het land opduikt, wordt hij gearresteerd”, reageerde Ward Van Hees van de lokale politie Kempen Noord-Oost toen.

Btw-nummer

Nu blijkt dat Cor H. nog steeds actief is. In plaats van bouwaannemer, geeft hij zich nu uit voor iemand met een beveiligingsfirma. “In Nederland kan dat zomaar niet, maar hier in België is het makkelijk om een nieuw btw-nummer aan te vragen. En dat is precies wat hij doet”, zegt Dirk Coppens, zaakvoerder van hondenvoerfabrikant Dinapet uit Herentals die ditmaal in de val van Cor trapte. “Omdat hij een erkend btw-nummer heeft, ben je geneigd hem te geloven. Maar volgens mij is hij echt een beroepsoplichter die op bestelling steelt voor anderen. In Arendonk liet hij een erg gedetailleerde bestelling plaatsen bij Bato Bouwmarkt. Ook bij ons wist hij perfect wat hij nodig had. Bij mij bestelde hij een viertal palletten sportvoeding voor honden, iets wat wij niet standaard in ons assortiment hebben. Het eiwit- en vetgehalte in die brokken is hoger. Het kan voor wedstrijdhonden zijn, maar ook voor hondenkwekers. In het zwart circuit geraakt hij die wel kwijt.”

Een deel van het hondenvoer leverde Dinapet al in Beringen. “Ik beschik over dat adres, maar het was een magazijntje. Waarschijnlijk iets dat hij kort gehuurd heeft en waar hij ook nooit geld voor betaald heeft. Het ging om een levering voor een waarde van zo’n 2.000 euro. De rest van zijn bestelling ligt hier nog op palletten, maar dat geld zijn we ook zo goed als zeker kwijt, want dat is zo’n gespecialiseerde voeding.”

Fatsoenlijk

Waarom Coppens al leverde zonder een betaling af te wachten? “Volgens mijn personeel maakte de Nederlander een heel fatsoenlijke indruk. Hij had een erkend btw-nummer en gaf zijn gsm. Alleen was hij erg gehaast. De eerste keren pakte hij zijn gsm ook telkens af. Tot ik ambetant begon te worden. Van een ander slachtoffer hoorde ik dat hij een screenshot doorstuurde van een overschrijving via een Duitse bank. Altijd wachten tot het geld op je rekening staat is de les!”

Dirk hoorde intussen van een caravanverhuurder uit de Kempen die eveneens slachtoffer werd en een bekend sanitairbedrijf uit Turnhout waar hij een grote slag sloeg. “Intussen vond ik zijn foto op een website van een Nederlandse oplichtingssite. Daar maakte hij een dame 265 euro afhandig en bedonderde hij een botenverkoper. Precies omdat de terreinen waarop hij actief is – bouwmaterialen, hondenvoer, een boot – zo divers zijn, vermoed ik dat hij op bestelling werkt. Hij weet perfect wat hij zoekt. En over het factuurbedrag maakt hij nooit een probleem. Iedereen weet nu waarom.”

“Ik wil vooral andere bedrijven waarschuwen.” 

“Ik wil vooral andere bedrijven waarschuwen.” ©  Joren De Weerdt

Coppens omschrijft de oplichter als een grote, struise Hollander met bril. “Toen hij zijn bestelling bij het sanitairbedrijf plaatste had hij een baard.”

Dirk Coppens diende nog geen klacht in bij de politie Neteland. “Ik weet dat ik dat bedrag kwijt ben. Ik contacteerde wel al de andere slachtoffers en een advocaat. De meesten reageren gelaten omdat er van een kale kip toch niks te plukken valt. Ik snap alleen niet dat de politie die mens niet kan stoppen. Ze kennen hem. Daarom wil ik andere bedrijven verwittigen. Ik heb trouwens het vermoeden dat hij met een ander btw-nummer onder een andere naam zogenaamd vanuit Beerse ook een bestelling bij mij heeft geplaatst, die niet betaald werd.”

Volgens Ward Van Hees van de lokale politie Kempen Noord-Oost werd het onderzoek bij hen afgerond en is de zaak nu in handen van het parket. “Bij ons zit het nu in de opsporingsfase”, zegt parketwoordvoerder Kristof Aerts. “Het gaat om een aantal dossiers gespreid over verschillende politiezones. Ook uit Wuustwezel, Dessel en Zandhoven kwamen meldingen. Wij raden alle gedupeerden aan sowieso aangifte te doen zodat alles gebundeld kan worden.”

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio