©  BELGA

Revolutie in het Europese voetbal: UEFA schrapt na 56 jaar regel van uitdoelpunten

De UEFA heeft beslist om de regel die voorschrijft dat uitdoelpunten dubbel tellen in Europese competities te schrappen. Dat was een aanbeveling van de UEFA Club Competitions Committee en werd deze week bevestigd door de Uitvoerende Raad.

Vincent Van Genechten

De regel voor uitdoelpunten werd ingevoerd in 1965 en was ook dit seizoen nog van kracht in de Champions League en Europa League. Ook in interlandvoetbal wordt hij gebruikt. Als beide teams hetzelfde aantal doelpunten hebben gescoord in een knock-outconfrontatie, dan zijn de uitdoelpunten cruciaal. Het team dat meer doelpunten maakte op verplaatsing, is in het voordeel.

Omdat die regel nu wordt afgevoerd, zullen knock-outduels veel vaker richting verlengingen gaan. De wedstrijden zonder publiek en op neutraal terrein tijdens de coronacrisis zouden de UEFA geholpen hebben bij hun aanbeveling. De UEFA gelooft dat het tegenwoordig veel makkelijker is om uitdoelpunten te scoren dan in het verleden toen de regel werd ingevoerd. Moderne stadions, zelfs met fans, zijn minder intimiderend en ook de speltactieken zijn fel veranderd.

Europese wedstrijden waarin teams even vaak scoren over twee wedstrijden, zullen vanaf komend seizoen dus beslist worden door twee verlengingen van 15 minuten en daarna eventueel een strafschoppenreeks.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“De impact van de regel zorgt nu voor het tegenovergestelde effect”, aldus voorzitter Aleksander Ceferin. “Het zorgt ervoor dat thuisploegen, vooral in de heenwedstrijd, minder snel zullen aanvallen uit angst om een doelpunt te incasseren waardoor de tegenstander een cruciaal voordeel krijgt.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

MEER OVER Uefa Champions League