Het onderzoek startte toen er in Mauritanië zeshonderd kilogram gesmokkelde cocaïne werd aangetroffen. 

Het onderzoek startte toen er in Mauritanië zeshonderd kilogram gesmokkelde cocaïne werd aangetroffen. ©  BELGAIMAGE

Geen straf meer voor drugssmokkel omdat feiten al uit 2007 dateren

Nijlen, Putte, Herenthout -

Vijf mensen uit de regio Nijlen, Putte en Herenthout hebben van de correctionele rechtbank in Mechelen een eenvoudige schuldigverklaring gekregen. Nochtans stond het gezelschap terecht voor een grootschalige internationale drugssmokkel vanuit het Afrikaanse land Mauritanië. Omdat de feiten al uit 2007 dateren, werd er geen straf meer opgelegd.

Theo Derkinderen

Het onderzoek startte in het voorjaar van 2007 op. In Mauritanië werd toen zeshonderd kilogram cocaïne in beslag genomen. Drugs die uit Venezuela afkomstig waren en bestemd waren voor Marokko en Europa. Spilfiguur in de zaak was de zoon van een gewezen president van het land. De man gebruikte een privé vliegveld om de drugs met een Cessna vliegtuigje te smokkelen.

Tijdens het onderzoek kwamen ook enkele Belgen in het vizier. Zo werd een man betrapt die een zetel uit een container haalde waarin 1,3 miljoen euro bleek te zitten. De container bleek bestemd te zijn voor Mauritanië. Toen het nieuws van de politieactie ginds uitlekte, werd de container teruggeroepen en door de politie bij ons in de gaten gehouden. Zo kon de uithaler worden opgepakt.

Internationale organisatie

Dat het geld nodig was voor de oprichting van een grote vishandel in Mauritanië - wat enkele beklaagden verklaarden - geloofden de speurders niet. “Het was duidelijk dat we te maken hadden met een goed gestructureerde, internationaal vertakte organisatie die zich bezighield met de smokkel van grote hoeveelheden drugs”, zei openbaar aanklager Steven De Winter. Hij eiste - ondanks de vele jaren die er zaten tussen het onderzoek en de eigenlijke behandeling voor een rechtbank - nog vijf jaar effectieve celstraf tegen de Belgische kopstukken. “En moest de zaak sneller voor de rechtbank gekomen zijn, had ik nog veel zwaardere straffen gevorderd. Het is ook omdat de verdediging allerlei procedures uit de kast heeft gehaald, dat de zaak meermaals moest worden uitgesteld.”

De advocaten van de vijf Belgen pleitten de verjaring en overschrijding van de redelijke termijn. De Nijlenaar die betrapt werd met de zetel waarin 1,3 miljoen euro zat, hield vol dat hij die klus uitvoerde op vraag van een kennis. De man stond overigens ook terecht voor het witwassen van geld, maar de rechtbank sprak hem daarvoor vrij omdat de feiten verjaard waren.

1,5 miljoen verbeurd

Voor de drugssmokkel werden alle betrokkenen schuldig bevonden. Omdat de rechtbank oordeelde dat de redelijke termijn om tot een proces te komen overschreden was, kreeg iedereen een eenvoudige schuldigverklaring en dus geen celstraf. De rechtbank verklaarde wel bijna 1,5 miljoen euro inbeslaggenomen geld verbeurd.

Er kan wel nog beroep worden aangetekend tegen de uitspraak, maar dan moet het proces ten laatste in het voorjaar van 2022 worden gevoerd. Anders is de zaak definitief verjaard.

MEER OVER Rechtbank Mechelen

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio