Vertegenwoordigers van de drie gemeenten, Sport Vlaanderen en ANB onthullen het infobord op het startpunt aan de parking Blakheide in Beerse. 

Vertegenwoordigers van de drie gemeenten, Sport Vlaanderen en ANB onthullen het infobord op het startpunt aan de parking Blakheide in Beerse. © ram

Nieuwe loop- en wandelroutes verbinden drie natuurgebieden

Beerse, Merksplas, Rijkevorsel -

Door de coronamaatregelen zijn we meer gaan wandelen en lopen. In de natuurgebieden van Beerse, Merksplas en Rijkevorsel is een traject van drie lussen aangelegd met een totale afstand van zestien kilometer.

Ronny van den Ackerveken

De permanent uitgestippelde natuurloop kwam tot stand door een samenwerking van de drie gemeentebesturen met Sport Vlaanderen en het Agentschap Natuur & Bos (ANB). De vertrekplaatsen zijn de parking Blakheide in Beerse, het speelplein Poelberg in Rijkevorsel en de parking van Plantentuin De Kleine Boerderij in Merksplas. Van daaruit kun je een verbinding maken naar de lus in Merksplas-Kolonie. “We bieden iedereen de kans om in een uniek kader te joggen, fietsen of wandelen”, vertelt Hildegarde Quintens van ANB. “Het zijn drie prachtige domeinen waarvoor we een goed evenwicht gevonden hebben tussen natuur en recreatie.”

Kleiput

Het gemeentebestuur van Beerse kwam met de vraag aan de twee andere gemeenten om de natuurloop te realiseren. “Het coronavirus heeft ons de natuur dicht bij huis leren kennen”, zegt schepen van Sport in Beerse Rommy Swinnen (CDE-Vlim.be). “We misten het sporten en de sociale contacten die ermee gepaard gaan. De drie lussen zijn er zowel voor gezinnen als individuele sporters.”

De natuurgebieden zijn een restant van de historische Abtsheide. “De Pomp is een kleiput van de vroegere baksteenindustrie”, legt schepen van Sport in Rijkevorsel Nathalie Stoffelen (N-VA) uit. “In de Blakheide werd ooit zand gewonnen. Het biedt nu afwisseling tussen loofbos en heideveldjes. Merksplas-Kolonie wordt dan weer gekenmerkt door onder andere dreven, vennen en open akkers.”

MEER OVER Natuur Kempen

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio