Het misbruik begon toen het slachtoffer amper acht jaar oud was. Het meisje op de foto is niet het slachtoffer. 

Het misbruik begon toen het slachtoffer amper acht jaar oud was. Het meisje op de foto is niet het slachtoffer. ©  shutterstock

Man verkracht stiefdochter herhaaldelijk: zes jaar effectieve celstraf

Lier -

De Mechelse correctionele rechtbank heeft een 52-jarige man uit Lier veroordeeld tot zes jaar effectieve celstraf voor de aanranding en verkrachting van zijn stiefdochter. Volgens het Openbaar Ministerie gebeurden de eerste feiten toen het slachtoffer amper acht jaar oud was.

Theo Derkinderen, Stijn Van de Sande

Jarenlang zweeg het meisje over wat haar stiefvader allemaal met haar had uitgespookt. Het slachtoffer was 24 toen ze vorig jaar al haar moed bij mekaar greep en naar de politie stapte om te vertellen wat haar in haar kinder- en tienerjaren was overkomen. Jarenlang werd het meisje misbruikt door haar stiefvader.

“Misbruik dat al op haar 8ste startte. Het begon met zich uit te kleden en aanrakingen. Maar de feiten werden altijd maar erger en erger”, zei openbaar aanklager Nele Poelmans. “Toen ze twaalf was, kwam het ook tot seksuele betrekkingen met de man. Eerst met zijn vingers, later met zijn geslachtsorgaan. Het slachtoffer werd herhaaldelijk vaginaal en anaal verkracht door haar stiefvader.”

‘Normaal gedrag’

De man slaagde erin om het meisje te overtuigen dat het om normaal gedrag ging. Pas na enkele jaren besefte het meisje dat het gedrag allesbehalve normaal was, maar durfde ze er met niemand over te praten. “Uit angst voor haar stiefvader, die gekend stond om zijn agressief gedrag en omdat haar was verteld dat alles haar eigen fout was.”

De verdediging gaf toe dat er een seksuele relatie was tussen de stiefvader en het meisje, maar die zou pas begonnen zijn toen het meisje 16 was. “Er was een gedeelte verantwoordelijkheid. Het meisje heeft het gedrag zelf uitgelokt door haar stiefvader te verleiden”, klonk het.

“Dit had nooit mogen gebeuren. Ik weet niet waarom ik het zo ver heb laten komen, maar ik had ook nooit de indruk dat ze het niet wilde”, zei de stiefvader tijdens het proces.

Verwerpelijk

De verdediging had aangedrongen op een straf met probatie-uitstel, maar dat vonden de drie rechters een onvoldoende bestraffing. Ze legden de Lierenaar zes jaar effectieve celstraf op. Het Openbaar Ministerie vroeg de onmiddellijke aanhouding van de man, maar daar ging de rechtbank uiteindelijk niet op in.MEER OVER Rechtbank Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio