Glenn en vader Patrice Meesseman. 

Glenn en vader Patrice Meesseman. ©  JVDP

ASSISEN. 28 jaar cel voor Inge Manderick en 25 jaar voor Glenn en Patrice Meesseman

De Antwerpse assisenjury heeft Inge Manderick , Glenn en Patrice Meesseman donderdagavond veroordeeld tot straffen van 28 jaar (moeder) en 25 jaar cel (vader en zoon) voor de moord op Sara Laeremans in oktober 2017. Inge Manderick was zelf niet aanwezig omdat ze in het ziekenhuis is opgenomen na complicaties na een operatie twee weken geleden.

Maaike Floor

Assisen AntwerpenBeschuldigden: Glenn (29) en Patrice (54) Meesseman, Inge Manderick (49)
Beschuldiging: moord
Slachtoffer: Sara Laeremans (21)
Plaats: Brigandshof, Geel
Datum: nacht van 21 op 22 oktober 2017 

Na zes bewogen dagen – en een pauze van één week door een operatie voor Inge Manderick – is er donderdagavond een einde gekomen aan het proces over de moord op Sara Laeremans. “Inge Manderick draagt een verpletterende verantwoordelijkheid. Ze had een ongezonde obsessie voor haar kleindochter en was het brein en de motor achter het plan om Sara te vermoorden”, stelde de jury in het arrest over de straf. Er werd wel rekening gehouden met een beginnend schuldinzicht van Inge Manderick en haar blanco strafregister. Inge Manderick kreeg met 28 jaar cel de zwaarste straf, zoon Glenn en zijn vader Patrice kregen allebei 25 jaar cel. Er was respectievelijk dertig jaar (voor de moeder) en 28 jaar (voor vader en zoon) cel gevorderd.

 

 ©  Jan Van der Perre

Voor Glenn werd rekening gehouden met zijn gunstige strafrechtelijk verleden en met zijn woelige jeugd. “Glenn Meesseman, u hebt op een van de meest confronterende manieren met uw eigen handen uw ex-partner en de moeder van uw twee kinderen gewurgd”, zei voorzitter Dirk Thys. “U hebt uw twee kinderen een loodzware rugzak op hun fragiele schouders gehangen. Wees u daar de rest van uw leven van bewust. Als de band met uw kinderen ooit hersteld kan worden, wees dan blij dat die kans u geboden wordt. Maar respecteer ook de gevoelens van uw kinderen als ze daar niet klaar voor zijn of als één of beide kinderen daar misschien nooit klaar voor zijn.”

Tegen Patrice Meesseman zei de voorzitter dat zijn verantwoordelijkheid niet gering is en dat hij nog zal moeten werken aan zichzelf. “U hebt allebei een straf gekregen met perspectief. Wanneer u opnieuw kan terugkeren in de maatschappij ligt deels aan uzelf. Voor Sara hebt u de deuren definitief gesloten. Zij heeft van u geen recht gekregen op een eerlijk proces, dat u wél hebt gekregen.”

Hoederecht

Eerder op de dag had de assisenjury Glenn Meesseman en zijn ouders al schuldig bevonden aan de moord op Sara Laeremans. Het motief van de moord was dat ze niet konden accepteren dat de rechter het hoederecht over de kinderen aan Sara had toegewezen na de breuk tussen Sara en Glenn. Glenn Meesseman had via zijn advocaat de vrijspraak gevraagd op basis van artikel 71, omdat hij niet zou hebben kunnen weerstaan aan de macht van zijn moeder, maar daar ging de jury dus niet in mee. “Het is niet aannemelijk dat zijn vrije wil volledig uitgeschakeld was. Hij had andere keuzes kunnen maken ondanks de dominantie van zijn moeder”, stelde de jury.

Het slachtoffer Sara Laeremans. 

Het slachtoffer Sara Laeremans. ©  fedpol

Patrice hield tot het einde vol dat hij op het moment dat hij met zijn zoon in de trein stapte niet wist dat Sara zou sterven. Hij ontkende ook dat hij een dweil op haar mond en neus gedrukt had om haar te versmoren, hij zou alleen haar mond en neus hebben afgekuist. “Dat is volstrekt ongeloofwaardig en in tegenspraak met wat hij zelf verklaarde aan Inge Manderick en aan dochter Kelly”, motiveerde de jury.

Smoring

Het late tijdstip dat hij met zijn zoon op de trein stapte, het feit dat ze donkere kleding droegen en hun gsm thuislieten, wijzen erop dat hij wel degelijk op de hoogte was van het plan om Sara iets aan te doen. “Patrice heeft bijgedragen aan de totstandkoming van het plan en aan de smoring. Hij was een cruciale ondersteuning voor zijn zoon. Zonder zijn bijstand waren de feiten niet gepleegd en ook zonder de smoring heeft hij cruciale hulp verleend.”

Glenn en Patrice Meesseman zijn ook schuldig aan informaticafraude omdat ze met de bankkaart van Sara na haar dood nog 300 euro afhaalden bij een bank in Herentals.

In zijn laatste woord had Glenn nog gezegd dat de feiten niet gebeurd zouden zijn als zijn moeder de laatste jaren niet zo aanwezig was geweest. Maar hij zei ook dat hij zijn verantwoordelijkheid wilde nemen. “Wat de jury ook beslist, ik zal me er bij neerleggen.”

MEER OVER Meest gelezen

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio