©  BELGA

Oplichter overhaalt 68-jarige Antwerpse om haar man te proberen vergiftigen

Antwerpen -

Een 34-jarige Nigeriaan zit sinds kort in de gevangenis omdat hij een vrouw zo ver heeft gedreven dat ze haar echtgenoot probeerde te vergiftigen. De man stelde zich voor als viersterren commandant in geldnood.

Sam Reyntjens

De bal ging vorige zomer aan het rollen toen een 68-jarige vrouw uit het noorden van de provincie Antwerpen samen met haar kinderen naar de politie stapte. De vrouw had kort voordien aan haar kinderen opgebiecht dat ze zowat al haar geld naar een onbekende man had overgeschreven. “Ze had via sociale media die man leren kennen, hij deed haar allerlei amoureuze beloftes”, vertelt Kristof Aerts, woordvoerder van het parket in Antwerpen.

De man stelde zich voor als een viersterren commandant van het Amerikaanse leger. Hij vertelde dat hij op missie was en in geldnood verkeerde. De vrouw was klaarblijkelijk zo onder de indruk van de jonge ‘commandant’ dat ze zich liet overhalen om al haar geld naar verschillende buitenlandse rekeningen over te schrijven. “Ze gebruikte zelfs haar spaarcenten en ging geld lenen bij vrienden en familie”, zegt Aerts.

Vergiftiging met schoonmaakmiddel

Uiteindelijk kostte de oplichting bijna het leven aan de 72-jarige echtgenoot van de vrouw. Omdat de oplichter steeds meer geld eiste, werd een plan beraamd tussen hem en de vrouw. De echtgenoot van de vrouw zou vergiftigd worden om zo ook aan zijn geld te kunnen. “Uit de verhoren in deze fase van het onderzoek blijkt dat er ook effectief geprobeerd werd om schoonmaakmiddel in het eten van de man te vermengen”, aldus Aerts. “Dat is gelukkig niet gelukt.” De speurders konden ook berichten over de vergiftiging recupereren.

Na de biecht van de vrouw kon de politie na een maandenlang onderzoek een verdachte identificeren aan de hand van de bankgegevens. Het ging om een 34-jarige Nigeriaan met adres in Nederland. De man werd daar opgepakt en werd recent overgeleverd aan ons land. Maandag bevestigde de raadkamer in Antwerpen zijn aanhouding op verdenking van oplichting en mededaderschap aan de poging tot vergiftiging.

De 68-jarige vrouw, verdachte van de poging tot vergiftiging, is ondertussen vrij onder voorwaarden. “Ze kreeg de nodige begeleiding”, aldus Aerts.

MEER OVER Meest gelezen