©  DBA

Tomorrowland kan niks teruggeven van 1,8 miljoen euro Vlaamse steun

Het festival Tomorrowland moet niet de volledige 1,8 miljoen euro terugbetalen die het als steun heeft gekregen van de Vlaamse regering. Het festival moet enkel de kosten terugbetalen die ze kan recupereren. Maar de Vlaamse steun die Tomorrowland kreeg om dit jaar alsnog een festival te organiseren, is al volledig besteed aan voorschotten aan leveranciers. Dat zegt de festivalorganisatie donderdag. Een terugbetaling zit er volgens Tomorrowland niet in.

Bron: BELGA

LEES OOK: Alweer geen Tomorrowland: gevolgen zijn enorm voor betrokken sectoren

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) verklaarde donderdagochtend dat Tomorrowland enkel de kosten zou moeten terugbetalen die het nog zou kunnen recupereren. Maar die zijn er volgens Tomorrowland dus niet. “We hebben voor 50 miljoen euro aan orders geannuleerd”, zegt woordvoerster Debby Wilmsen.

“Heel wat van die kosten zijn voorschotten die niet worden terugbetaald. Het gaat dan bijvoorbeeld om bestellingen van polsbandjes die al moesten worden gefabriceerd, of van toiletten of vloerplaten. We kunnen die kosten uiteraard bewijzen. Het geld van Vlaanderen was welgekomen, maar het is nu besteed.”

Wilmsen wijst er verder op dat de 1,8 miljoen euro aan Vlaamse steun die dus niet zou moeten worden terugbetaald nog geen tiende is van wat al was uitgegeven om eind augustus een festival te kunnen organiseren. De financiële kater voor Tomorrowland is dan ook enorm, klinkt het.

“En dat staat nog los van alle andere sectoren die hier ook door getroffen worden”, zegt Wilmsen. “Denk bijvoorbeeld maar aan taxibedrijven en hotels.” Volgens de festivalorganisatie staat een Tomorrowland-weekend steevast in de top drie van drukste weekends van het jaar voor hotels in Antwerpen, Brussel én Mechelen en zijn de twee festivalweekends zelfs de allerdrukste voor taxibedrijven in de ruime regio én voor airbnb’s in de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant.

Woensdag besliste Tomorrowland definitief dat er geen nieuwe editie komt, nadat de burgemeesters van Rumst en Boom geen vergunning wilden geven. Ministers van de Vlaamse en federale regering probeerden de burgemeesters nog te overtuigen en droegen allerlei pistes aan, maar de burgemeesters hielden voet bij stuk. 

Om aan de organisatie van het festival te kunnen beginnen, had Tomorrowland eerder al 1,8 miljoen euro aan steun gekregen van de Vlaamse regering. Het ging om een voorschot. De afspraak was dat Tomorrowland het voorschot niet moest terugbetalen als het festival niet zou kunnen plaatsvinden door de coronmaatregelen van de overheid.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio