© Dirk Vertommen

Mechelse Dille & Kamille opent vrijdag: “Jeetje, wat een leuke stad!”

Mechelen, Bornem -

Het is zover. Na weken verbouwen, opent Dille & Kamillie vrijdag zijn nieuwe winkel op de IJzerenleen met een cadeautje voor de eerste klanten. In samenspraak met de eigenaar van het historisch pand en de stad kreeg de winkel een stijlvolle pui. Niet alleen de retailer zelf en de winkelmanager uit Bornem zijn enthousiast over de opening, maar ook het stadsbestuur. “Hier kijkt iedereen naar uit.”

Sven Van Haezendonck

De winkel in de Dijlestad die vrijdagmorgen om 9.30u opent, is al de 37ste van Dille & Kamille. Kristl Strubbe, directeur communicatie bij Museum Hof van Busleyden, zorgde daar mee voor. Zij werkte ooit voor de retailer. “Ze zei altijd dat we een winkel moesten openen in Mechelen. Ik moet bekennen dat ik moest graven in mijn geheugen. Ik kende de stad alleen van het voetbal, van KV Mechelen”, vertelt Hans Geels, algemeen directeur bij Dille & Kamille. “Toen ik hier anderhalf jaar geleden kwam, was ik verrast: Jeetje, wat een leuke stad!”

De winkel kreeg een stijlvolle pui met een aantrekkelijke etalage. 

De winkel kreeg een stijlvolle pui met een aantrekkelijke etalage. ©  Dirk Vertommen

Strubbe was niet de enige die Dille & Kamille wat graag een vestiging zag openen in haar stad. “Onze Mechelse klanten vragen al jaren om hun kant op te komen”, zegt Geels. Het was enkel zoeken naar het juiste pand.

Booming business

Dat heeft de keten nu gevonden op de IJzerenleen 6, in het pand waar decennialang tapijtenzaak Van Caster gevestigd was. “Toen die leeg kwam te staan, waren wij even ongerust. Het is toch een grote winkel”, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+). “We waren heel blij toen we hoorden dat hier een Dille & Kamille zou komen. Die moet je als stad gewoon hebben. Het heeft de juiste locatie gekozen, want de IJzerenleen is booming business.”

Ook Greet Geypen (Vld-Groen-m+), schepen van Economie, is enthousiast. “Ik heb nog nooit zo veel positieve reacties gekregen op de opening van een winkel. Dit is wat Mechelen nodig heeft. Hier kijkt iedereen naar uit”, zegt ze.

Winkelmanager Katrien De Bondt (midden) en haar team hebben er zin in. 

Winkelmanager Katrien De Bondt (midden) en haar team hebben er zin in. ©  Dirk Vertommen

De voorbije weken is hard gewerkt om de winkel van zo’n 325 vierkante meter in te richten. De laatste puntjes worden op de i gezet. Klanten vinden er vanaf vrijdag heel wat spulletjes voor huis, tuin en keuken. Tussen planten en met klassieke muziek op de achtergrond kunnen ze even ontsnappen aan de dagelijkse ratrace. “Juist nu is het extra belangrijk dat je huis een plek is waar je jezelf goed voelt”, zegt winkelmanager Katrien De Bondt (41).

Haar persoonlijke favoriet is de tap voor onder andere handzeep, was- en afwasmiddel en allesreiniger. Daarvoor brengt de klant zelf een fles mee.

Sterk opgewaardeerd

Toen Dille & Kamille de veertiger uit Bornem vroeg om winkelmanager te worden, aarzelde ze geen moment. “Ik heb altijd een connectie gehad met Mechelen. Ik heb hier een aantal jaren op school gezeten. Het is een stad waar ik zelf heel graag naartoe kom. Zeker de laatste jaren is Mechelen heel sterk opgewaardeerd. Er zijn leuke winkels en restaurants bijgekomen”, vertelt Katrien De Bondt. “Mechelen leeft veel meer dan Sint-Niklaas. Je kan hier ook toffe dingen combineren. In de voormiddag kan je bijvoorbeeld naar Planckendael, terwijl je ’s namiddags even in de stad kan rondlopen.”

Helemaal achteraan loopt de winkel breder uit. Hij is zo’n 325 vierkante meter groot. 

Helemaal achteraan loopt de winkel breder uit. Hij is zo’n 325 vierkante meter groot. ©  Dirk Vertommen

Omdat de winkel geen echte etalage had, liet Dille & Kamille er eentje ontwerpen op basis van de oorspronkelijke plannen. De architect baseerde zich voor het ontwerp van de stijlvolle pui op onderzoek in het stadsarchief. Voor de verbouwing en inrichting van de winkel maakte de keten gebruik van duurzame materialen: gecertifieerd hout, verf op waterbasis en ledverlichting. “Voor ons concept volgen we het karakter van het pand, we passen dat niet aan”, zegt Hans Geels. Voor het isoleren van het pand werd gekozen voor vlasplaten die herwinbaar zijn. Op het platte gedeelte van het dak hoopt de keten nog zonnepanelen te plaatsen.

Cadeau voor de klant

Ondanks de noodzakelijke maatregelen voor corona wil Dille & Kamille van de opening van haar Mechelse winkel wel een feestje maken. De eerste driehonderd bezoekers krijgen vrijdag een gelimiteerde versie van de bekende Dille-tas cadeau. Met een bakfiets trekt de keten ook de stad in. “Iedere betalende klant krijgt een cadeautje van ons. Wij noemen het een ‘zakje moestuingeluk’ met groente- en kruidenzaadjes. Klanten maken ook kans om een cadeaubon van vijftig euro te winnen”, vertelt Katrien.

Dille & Kamille op de IJzerenleen 6 in Mechelen is open van maandag tot en met zaterdag, telkens van 9.30u tot 18u.

“Toen ik hier voor het eerst kwam, was ik verrast”, zegt algemeen directeur Hans Geels. “Jeetje, wat een leuke stad!” 

“Toen ik hier voor het eerst kwam, was ik verrast”, zegt algemeen directeur Hans Geels. “Jeetje, wat een leuke stad!” ©  Dirk Vertommen

In de winkel kan je heel wat vinden voor huis, tuin en keuken. 

In de winkel kan je heel wat vinden voor huis, tuin en keuken. ©  Dirk Vertommen

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio