Ereschepen Jim Goetze leidt mee het protest tegen het afschaffen van de overweg. 

Ereschepen Jim Goetze leidt mee het protest tegen het afschaffen van de overweg. © Chris Van Rompaey

Overweg Ernest Claeslaan gaat zo goed als zeker dicht

Lier -

De afschaffing van de spooroverweg aan de Ernest Claeslaan in Lier ligt definitief vast. Dat bleek tijdens een online infomoment. Vlakbij wordt de Hockeyweg geknipt voor doorgaand verkeer en er komt een voetgangers- en fietserstunnel onder de sporen. De buurt reageert erg verdeeld.

Chris Van Rompaey

Overwegen zijn zwarte punten op het spoornet en dus wil Infrabel er zo veel mogelijk sluiten. Bovendien blijft het aantal personen- en goederentreinen stijgen en zullen overwegen nog vaker dicht zijn dan nu. Lang wachten aan een overweg creëert bij mensen een toename in onveilig gedrag. “De overweg aan de Ernest Claeslaan openhouden is geen optie. Hij zal in de toekomst zo vaak dicht zijn dat het er zelfs op lijkt dat hij afgeschaft is”, zei Sara Van Elsacker, adviseur mobiliteit bij het provinciebestuur.

Heel wat buurtbewoners zien het afschaffen van de overweg niet zitten, omdat ze dan verscheidene kilometers moeten omrijden om van de ene kant van de sporen naar de andere kant te rijden. Ze vrezen ook dat ze daardoor onder meer op de kruispunten met de Ring (R16) heel wat tijd verliezen. Andere buurtbewoners juichen de plannen van Infrabel toe omdat zo het sluipverkeer uit de smalle Ernest Claeslaan geweerd wordt.

Een tunnel voor fietsers en voetgangers verbindt de Stijn Streuvelslaan en de Hockeyweg.

Een tunnel voor fietsers en voetgangers verbindt de Stijn Streuvelslaan en de Hockeyweg. © Provincie Antwerpen

Ontsluitingsweg

Voor fietsers en voetgangers legt Infrabel een tunnel onder de sporen aan, tussen de Stijn Streuvelslaan en de Hockeyweg. Infrabel wil die in de loop van volgend jaar bouwen. Pas wanneer die klaar is, gaat de overweg aan de Ernest Claeslaan dicht. “Maar niet vooraleer de nieuwe ontsluitingsweg tussen de Ring en het station gerealiseerd is. Dat gebeurt dus ten vroegste in 2023”, benadrukt schepen van Openbare Ruimte en Mobiliteit Bert Wollants (N-VA).

 

 © Provincie Antwerpen

Een andere ingreep vindt plaats op de Hockeyweg, die deel uitmaakt van de fietsostrade F11 Antwerpen-Lier. Daar wordt doorgaand verkeer vanaf september geweerd door een verkeersfilter aan de Royal Herakles Hockey Club. Op het stuk parallel met de parking van de hockeyclub wordt geen gemotoriseerd verkeer toegelaten. “Bezoekers aan de hockeyclub kunnen zowel langs Lier als langs Boechout aanrijden. Aan de zijde Lier komt daarvoor een extra inrit op de parking”, zegt Sara Van Elsacker.

Op de Hockeyweg aan de hockeyclub komt een verkeersfilter.

Op de Hockeyweg aan de hockeyclub komt een verkeersfilter. © Provincie AntwerpenMEER OVER Lier

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio