Nieuwkomers  Basil, Stan en Tuur met een delegatie van wzc Sint-Lodewijk, Rotary en ook Rotaryleden Yolande Avontroodt (ereburgemeester) en Dirk Bauwens (huidig burgemeester). 

Nieuwkomers Basil, Stan en Tuur met een delegatie van wzc Sint-Lodewijk, Rotary en ook Rotaryleden Yolande Avontroodt (ereburgemeester) en Dirk Bauwens (huidig burgemeester). © JAA

Bewoners Sint-Lodewijk kunnen voortaan knuffelen met Basil, Stan en Tuur

’s-Gravenwezel -

Ook al slaat corona straks opnieuw toe en moeten de woonzorgcentra – God behoede ons – weer op slot, dan hebben ze in Sint-Lodewijk voortaan nog altijd Basil, Stan en Tuur achter de hand: drie alpaca’s met een hoog knuffelgehalte. Directeur Chris Janssens en alle bewoners zijn erg blij met dit geschenk van Rotary.

Rotary is een weldoenersorganisatie die wereldwijd 1,2 miljoen leden telt. Tijdens de coronacrisis heeft zij in ons land talrijke acties opgezet om bewoners en zorgverleners van woonzorgcentra een hart onder de riem te steken. “Zij verdienen ons aller steun in deze zeer moeilijke tijden”, zegt Roger De Grieck, voorzitter Adjunct Gouverneur Rotary District 2140, waaronder heel wat Antwerpse clubs vallen.

Omdat heel wat van de leden van Rotary Antwerpen-Voorkempen en Antwerpen-Oost in Schilde wonen, hoeft het niet te verbazen dat zij zich erg betrokken voelen met het enige woonzorgcentrum in de gemeente: Sint-Lodewijk. “Daarom werd besloten om dit zorghuis, zijn bewoners en zorgverleners, een cadeau te geven uit erkentelijkheid voor hun moed tijdens de voorbije lockdown. Sint-Lodewijk werd zwaar getroffen door corona”, weet Roger De Grieck.

21 coronadoden

“Vorig jaar hebben we hier inderdaad 21 residenten verloren na een uitbraak van het coronavirus”, kijkt directeur Chris Janssens nog altijd somber als hij terugdenkt aan die dramatische en hectische periode. “Ik ben ontroerd en blij met de solidariteit van Rotary. Toen ze onze voorkeur vroegen om hun medeleven concreet te maken, hebben we voor alpaca’s gekozen.”

De bewoners kunnen de lieve alpaca’s knuffelen en voederen.

De bewoners kunnen de lieve alpaca’s knuffelen en voederen. ©   JAA

“Deze Zuid-Amerikaanse dieren zijn erg zachtaardig en sociaal”, vervolgt Janssens. “De bedoeling is dat onze 160 bewoners van zowel rusthuis als assistentiewoningen een band krijgen met de alpaca’s. Het zijn dieren met een hoog knuffelgehalte die residenten en hun bezoekers naar buiten kunnen lokken voor een gezonde wandeling in onze mooie tuin. Dat zal hun levenskwaliteit ten goede komen. De dieren kunnen meegenomen worden voor een wandeling, maar eveneens een bezoekje binnenshuis aan een bedlegerige bewoner behoort tot de mogelijkheden.”

Alpaca’s of berglama’s zijn kameelachtigen. In de hoge Andes worden zij op boerderijen gehouden voor de wol. Het scheren gebeurt jaarlijks. De vrouwtjes werpen telkens één lam na een dracht van elf en een halve maand. Een alpaca wordt gemiddeld 25 jaar oud. In tegenstelling tot lama’s spuwen ze niet. Dat is in deze context geen onbelangrijk detail.

Sint-Lodewijk is Rotary erg dankbaar voor deze bijzondere gift.

Sint-Lodewijk is Rotary erg dankbaar voor deze bijzondere gift. © Dirk De Beuckelaer

De drie alpaca’s van Sint-Lodewijk zijn mannetjes, geboren in juni 2020 en werden Basil, Stan en Tuur gedoopt. Rotary investeerde 2.600 euro in de aankoop van de dieren bij een betrouwbare fokker. Voor nog eens 600 euro extra werden enkele personeelsleden van Sint-Lodewijk opgeleid tot dierenverzorgers.

“De dieren staat hier vlakbij op een weide. Ze vertoeven al een poos bij ons en de eerste ervaringen zijn heel positief. Onder meer onze ergotherapeuten maken er gebruik van om bewoners op te fleuren”, getuigt directeur Chris Janssens.

Sint-Lodewijk kon trouwens ook rekenen op de steun van Nicole Baeyens met haar initiatief ‘TEE eens op voor onze woonzorg’ in samenwerking met de Antwerpse golfschool te Aartselaar. Met die bijdrage werd een stal gebouwd. Eigen werknemers van het woonzorgcentrum zorgden voor de omheining van de ruime loopweide.

Ook kinderen zijn niet bang van de alpaca’s.

Ook kinderen zijn niet bang van de alpaca’s. ©  JAA

“Deze schenking is het sluitstuk van onze coronahulp in het rusthuis”, aldus Yolande Avontroodt, ereburgemeester en voorzitter van Rotary Antwerpen-Oost. Ook huidig burgemeester Dirk Bauwens (N-VA) is trouwens lid. “De alpaca‘s verbinden de inwoners, verzorgers en bezoekers. Ze zorgen voor een heel speels en blij gevoel, het tegenovergestelde van de sfeer tijdens de eerste periode van de pandemie.” Jan AumanMeer nieuws uit stad en rand

citta

Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio