Het paviljoen met zicht op de Schelde. 

Het paviljoen met zicht op de Schelde. © Guy Delforge

Uniek: binnenkort kan je overnachten in bekend paviljoen uit ‘Stille Waters’

Hingene -

Eens de binnenkant van paviljoen De Notelaer langs de Schelde in Hingene (Bornem) gerenoveerd is, kun je er met maximaal zes mensen logeren. Het paviljoen werd gebouwd in de achttiende eeuw en was ooit eigendom van de adellijke familie d’Ursel.

Guy Delforge

Veel mensen kennen De Notelaer nog als het huis van de familie Vorlat in de tv-serie Stille Waters. De voorbije jaren werd de buitenkant van het gebouw helemaal gerestaureerd. Vanaf volgend jaar wordt de binnenkant onder handen genomen. De nieuwe strategische visie van Toerisme Vlaanderen heet ‘Reizen naar morgen’. In het kader daarvan werkte Kempens Landschap een concept en herbestemming uit voor De Notelaer.

Burgemeester Kristof Joos, gedeputeerde Jan De Haes en Peter De Wilde, ceo van Toerisme Vlaanderen. 

Burgemeester Kristof Joos, gedeputeerde Jan De Haes en Peter De Wilde, ceo van Toerisme Vlaanderen. © Guy Delforge

“De beleving van het water en het erfgoed wordt in dit concept gecombineerd met erfgoedlogies”, zegt gedeputeerde en covoorzitter van Kempens Landschap Jan De Haes (N-VA). “De bouw van een passend ontvangstpaviljoen in de eerste fase zorgt ervoor dat domein de Notelaer verder uitgebouwd wordt als trefpunt voor streekverkenning. Het biedt meer mogelijkheden voor kleine evenementen die aansluiten bij het DNA van de plek.” In het nieuwe gebouw, dat komt op de plaats waar nu de tent staat, komen onder meer toiletten en horecafaciliteiten.

In een tweede fase volgt de interieurrestauratie van de Notelaer waarbij het paviljoen gedeeltelijk herbestemd wordt. “De verdiepingen worden omgebouwd tot sfeervolle, kwalitatieve erfgoedlogies voor zes personen”, zegt Kathleen Helsen (CD&V), gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap. “Deze nieuwe invulling en toekomstplannen voor het domein de Notelaer breidt de seizoensgebonden recreatie – zoals de boompitten – uit tot een activiteit voor het hele jaar.”

Het paviljoen werd wereldberoemd in Vlaanderen dankzij . 

Het paviljoen werd wereldberoemd in Vlaanderen dankzij . ©  VUM

363.000 euro

Voor de realisatie van deze plannen is een partnership gesloten tussen de eigenaars van het gebouw (Toerisme Vlaanderen), de erfpachthouder (Kempens Landschap), de exploitant (vzw De Notelaer), de gemeente Bornem en andere nauw betrokken partijen zoals het agentschap Onroerend Erfgoed en Domein d’Ursel. Toerisme Vlaanderen geeft voor de realisatie van de eerste fase van dit project 363.000 euro.

“Vlaanderen wil inzetten op een vorm van toerisme die bijdraagt aan florerende bestemmingen, waar bewoners, bedrijven en bezoekers tot hun recht komen en ook samen zorg dragen voor plekken”, zegt Vlaams minister voor Toerisme Zuhal Demir (N-VA). “Deze nieuwe invulling en herbestemming past perfect binnen onze visie. Daar willen we vanuit Vlaanderen dan ook graag onze schouders mee onder zetten en in investeren.”

 

 © Guy Delforge

MEER OVER DOEN!-tips Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio