Een van de zonnecrèmepalen aan de Sint-Romboutskathedraal. 

Een van de zonnecrèmepalen aan de Sint-Romboutskathedraal. © Stad Mechelen

Aan zonnecrèmepalen kunnen Mechelaars zich gratis insmeren

Mechelen -

Op twee plaatsen in de binnenstad heeft Mechelen zonnecrèmepalen geplaatst. Mensen kunnen zich er gratis insmeren met een zonnecrème factor 30. De stad steunt daarmee de campagne van ziekenfondsen OZ en Partena ter preventie van huidkanker.

Sven Van Haezendonck

LEES OOK: Drinkwaterfonteinen zorgen voor verkoeling

De zogenaamde SMOTspots zijn slimme verdeelpalen, aangedreven door zonnepanelen. Ze staan naast de drinkwaterfonteinen in de Befferstraat en Onder-den-Toren. Het was gemeenteraadslid Farid Bennasser (Vooruit), zelf huisarts, die het voorstel lanceerde. “De kans op huidkanker ligt vrij hoog. Een op de vijf mensen ontwikkelt tijdens zijn leven een vorm van huidkanker, en 1 op de 75 een melanoom. Veel mensen blijven het fenomeen huidkanker onderschatten en beschermen zich daardoor onvoldoende tegen de zon”, vertelt hij.

De nieuwe verdeeltoestellen verdelen niet alleen zonnecrème, ze hebben ook een sensibiliserende functie. “Je zal aan de verdeelpalen ook informatie over de UV-index vinden, zodat je weet of het nodig is om je in te smeren of niet”, zegt Bennasser.

Volgens het stadsbestuur past het initiatief helemaal in de filosofie van het stedelijk actieplan ‘Warme Dagen’. “Daarbij willen we Mechelaars, bezoekers en in het bijzonder kwetsbare mensen zo veel mogelijk informeren over de gevaren van hitte en droogte. Wij willen hen daar zo goed mogelijk tegen beschermen. Insmeren kan veel huidkankers voorkomen en dus heel wat leed besparen”, zegt Gabriella De Francesco (Vld-Groen-m+), schepen van Welzijn. (svh)

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio