Wout van Aert.

Wout van Aert. © BELGA

Wout van Aert mikt meteen op gele trui in eerste rit Tour de France

Met een fris geschoren kapsel sprak Wout van Aert donderdagochtend met de pers in Brest. Alvorens over te gaan naar de orde van dag - de Tour - kwam hij eerst nog eens terug op het afgelopen Belgische kampioenschap. “Ik had niet verwacht dit jaar de trui te pakken, maar ik verkeer in betere vorm dan ik verwachtte. Hopelijk trek ik dat ook door.”

Bram Vandecapelle in Brest

LEES OOK: Wout van Aert neemt voor lange tijd afscheid van vrouw en kind: “We zijn trots op jou”

Van Aert won in Waregem na een sprint tegen Edward Theuns. In de Tour wachten straks tegenstanders van een ander kaliber. “Ik reed zondag een van mijn beste sprints van het seizoen qua wattages en waarden. Toen ik de sprint aanzette lag de snelheid wel laag, dus dat kan je moeilijk vergelijken met een massasprint in de Tour, maar mijn aanzet en versnelling waren goed. Ik heb er vertrouwen in dat ik mij de komende dagen ook zal kunnen meten met tegenstanders van internationaal niveau. Op dit moment is mijn sprintniveau het beste wat mogelijk was gezien de omstandigheden.”

De eerste sprint wordt pas op maandag gehouden. In het openingsweekend wachten twee heuvelritten in het Bretoense hinterland, die vergelijkbaar zijn met de Ardennen. “Ik heb het parcours van de twee etappes enkel nog maar online gezien. De verkenning is donderdag en vrijdag. Het wordt een hele dag rijden op smalle en bochtige wegen met pittige hellingen. Het wordt ook voor de klassementsrennners een stressvol weekend. Ik verwacht zeker dat ook zij zullen meedoen voor de ritzege. Op de slotklim en in de sprint wordt het survival of the fittest. De timing van de sprints of de inspanning zal enorm belangrijk zijn. Normaal past zo‘n parcours mij wel, maar het wordt niet eenvoudig, aangezien het niveau van het Tour-peloton steeds hoog is.”

 

 ©  photo Marc Van Hecke

Indien Van Aert mee doet voor de dagzeges in het openingsweekend, komt de gele trui voor het eerst binnen bereik. “Natuurlijk zit het geel in mijn hoofd, maar ik zie het niet als een doel op zich. Het is een droom van elke renner om het geel te dragen. Mijn ploegmaat Mike Teunissen heeft mij al een beetje verteld hoe het voelt.”

Al is de vraag of Van Aert in het openingsweekend voor zichzelf mag rijden of ploegmaat Roglic moet bijstaan om geen tijd te verliezen. “Ik ben hier voor in de eerste week een rit te winnen, maar het is ook duidelijk dat de ploeg hier is met één groot doel en dat is het klassement van Primoz. De voorbije jaren hebben we al bewezen dat beide doelen met elkaar kunnen verenigd worden.”

MEER OVER Tour de France

Meer sportnieuws