Juffrouw Anne neemt afscheid van haar ‘publiek’. 

Juffrouw Anne neemt afscheid van haar ‘publiek’. © Erik Vandewalle

Kleuters zetten juf Anne in de bloemen

Stabroek -

Vele honderden kleuters zaten de voorbije decennia in het klasje van juf Anne in basisschool Sint-Catharina. De huidige lichting trakteerde haar donderdag op een massa bloemen. Anne De Smedt (59) gaat immers met pensioen.

Aan de schoolpoort stonden de kleuters van basisschool Sint-Catharina al vroeg te wachten om juf Anne uit te zwaaien. Als pas afgestuurde kleuterjuf kreeg Anne De Smedt de kans om in 1982 haar loopbaan te beginnen. 39 jaar later zet ze in dezelfde school een punt achter een gevulde carrière. 27 jaar op rij kreeg ze in september telkens weer een nieuwe lichting kleutertjes in het eerste klasje. Daarna begeleidde ze als zorgjuf de kleuters.

Net zoals de maatschappij is ook de school in de loop van veertig jaar veranderd. “Maar kleuters blijven natuurlijk kleuters. Wat me wel opvalt is dat de jongste generaties erg actief zijn met ipad, laptops en andere media. Buiten spelen is er voor velen niet meer bij. Dat heeft zijn motorische bijwerkingen. De jongste jaren heb ik als zorgjuf heel wat kleutertjes op dat vlak moeten bijwerken.”

Vertrekken in De Klinge om in Stabroek te werken was de jongste jaren niet vanzelfsprekend. “Ik heb inderdaad heel wat uren doorgebracht in de auto en ken de files als geen ander. De laatste tijd reed ik via de haven naar de Liefkenshoektunnel. Soms wel bangelijk als je bijna de enige personenwagen bent tussen al die grote vrachtwagens. Dat ga ik zeker niet missen, die kleuters daarentegen...” (evdw)

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio