© ATV

Gazons getrimd en hagen geschoren voor eerste tuindagen op Domein Heihuyzen

Malle -

Het kasteelpark van Domein Heihuyzen in Oostmalle stelt van vrijdag tot en met maandag uitzonderlijk zijn deuren open voor de eerste tuindagen. Ruim tachtig exposanten verkopen er hun producten en diensten in witte paviljoententen. Gastheer Christophe Lenaerts moest eerst over de streep worden getrokken, maar is nu toch enthousiast.

Kristin Matthyssen
Domein Heihuyzen. 

Domein Heihuyzen. ©  kristin matthyssen

Normaal is Domein Heihuyzen strikt privé. Maar Oostendenaar Geert Simoen van Events in Style, die tal van lifestyle- en tuinbeurzen organiseert, had toch eens gepolst of hij er een tuinbeurs mocht organiseren. Domeineigenaar Christophe Lenaerts liet zich overtuigen en komend weekend is het zo ver.

Of hij een en ander geen geweldige aanslag op zijn privacy vindt? Christophe Lenaerts moet lachen. “Aanvankelijk wel, maar mijn vrouw vond het wel een goed idee. We hebben in het verleden al zo vaak de vraag gekregen van mensen. Bovendien liet ik de parktuin enkele jaren geleden helemaal in ere herstellen volgens de oude plannen uit de jaren dertig van vorige eeuw, met zichtassen en veel Franse elementen. Ik werk in Brussel. Oostmalle is altijd mijn plekje om de batterijen op te laden. Bij het ingaan van de eerste lockdown, ben ik snel teruggekeerd uit Spanje. Vervolgens heb ik met mijn gezin voor het eerst van de lente tot de winter onafgebroken op Domein Heihuyzen verbleven. Normaal zitten we veel in Brussel, maar nu was het echt een staycation in het groen. Ik heb meer dan ooit de rust van dit park leren waarderen.”

Langs deze dreef betreden bezoekers het domein. 

Langs deze dreef betreden bezoekers het domein. ©  kristin matthyssen

Ook veel andere Belgen (her)ontdekten hun eigen tuin als vakantieplekje-dichtbij-huis en gingen allerlei investeringen doen, van zwembaden over een buitenkeuken tot nieuw tuinmeubilair of een terrasoverkapping. Vandaar dat tuinbeurzen, die heel lang stilgelegen hebben, maar nu als handelsbeurs onder dezelfde reglementen als winkels vallen, veel volk mogen verwelkomen. “Dit is de eerste grote tuinbeurs die sinds de coronacrisis kan doorgaan”, zegt Geert Simoen. “Ik ben nu al verliefd op de locatie. We gebruiken 1,6 hectare van het park. De bezoekers komen binnen via de gelegenheidsparking aan de Spuydreef en lopen dan al langs een prachtige eerste zichtas die uitgeeft op de zijkant van het kasteel. Daarna leidt de route via het grasveld aan de achterzijde in een boog om het kasteel om vervolgens in de voortuin nog een heleboel standhouders te passeren.”

Christophe Lenaerts en Geert Simoen. 

Christophe Lenaerts en Geert Simoen. ©  kristin matthyssen

Simoen drukt erop dat het niet louter een tuin- maar ook een lifestylebeurs is. Dat merken we zelf al snel. Brocanteur De Toverdoos uit Vorselaar heeft er een tent, maar je kan er ook nieuwe gin proeven, speciale tuinornamenten en antieke prieeltjes kopen of de leuke houten moestuinbakken van Les Potagers de Thomas ontdekken, waar Christophe Lenaerts zelf fan van is.

We zien een Nederlandse dame haar vilten producten opstellen en liefhebbers van bizarre tuinbeelden kunnen een mini-bromfiets en zelfs een antieke doktersstoel op de kop tikken.

Een tiental foodtrucks serveert van vrijdag tot en met maandag eten. Van frietjes over kaviaar tot zuiderse vleeswaren.

De moestuinbakken van Les potagers de Thomas. 

De moestuinbakken van Les potagers de Thomas. ©  kristin matthyssen

“Het wordt ideaal weer dit weekend voor een lifestyle- en tuinbeurs”, merkt Geert Simoen op. Of de Belgische driekleur al aan kasteel Heihuyzen wappert om onze Rode Duivels zondagavond te steunen? “Nee, die wappert hier bijna altijd”, zegt Lenaerts. “Om 21u zullen de bezoekers wel al weg zijn zodat we moe maar voldaan onze nationale ploeg naar de overwinning kunnen supporteren. Want wij zijn grote voetbalfans.”

In 2005 liet de familie Lenaerts het kasteel renoveren met nieuw sanitair, elektriciteit, centrale verwarming en wat extra toiletten. “Mijn vader liet nooit grote kosten doen. De Duitsers hadden hier in de Tweede Wereldoorlog gezeten en hij hield er altijd rekening mee dat ze konden terugkeren. Zo’n badkamer uit de jaren stilletjes heeft wel charme, maar geen gebruikscomfort”, zegt de gastheer.

“Ik ben afgelopen jaar dit domein nóg meer gaan appreciëren. Mijn moeder is overleden toen ik zestien was. Nadien ging ik op internaat, daarna ging ik studeren en trouwde ik. Ik bleef wat in Brussel hangen, terwijl ik in 2020 voor het eerst van de lente tot de winter alle seizoenen in Oostmalle zag veranderen. Dan besef je pas hoe mooi het hier is.”

Iemand een antieke dokters- of tandartsstoel? 

Iemand een antieke dokters- of tandartsstoel? ©  kristin matthyssen

Of zijn tuin altijd zo piekfijn aangeharkt is? De monumentale tuinvazen staan vol verse bloemen. “’t Is hier altijd goed onderhouden”, is Geert Simoen meneer Lenaerts snel voor. Die laatste voegt er nog aan toe dat zijn bloemen van perkplantenkweker Van Deun op de Westmallebaan in Zoersel komen. “Steun lokaal dus!”, zegt de kasteelheer.

Domein Heihuyzen, tuindagen, Heihuizen 3, Malle. Prijs: 7,5 (standaard), 14,5 (duoticket), kinderen onder twaalf jaar gratis. Vrijdag: 14-21 uur, zaterdag t.e.m. maandag: 10-18 uur. Betalen kan aan de poort, maar reserveren online is iets goedkoper.

www.tuindagen-heihuyzen.be
De Belgische driekleur wappert aan de voorgevel. Bijna altijd, maar nu toch nog extra om onze Rode Duivels aan te moedigen. 

De Belgische driekleur wappert aan de voorgevel. Bijna altijd, maar nu toch nog extra om onze Rode Duivels aan te moedigen. ©  kristin matthyssenMeer nieuws uit stad en rand

citta

Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio