Alle partijen die betrokken waren bij de bouw van de ingestorte school kwamen woensdagavond samen op Nieuw Zuid.  

Alle partijen die betrokken waren bij de bouw van de ingestorte school kwamen woensdagavond samen op Nieuw Zuid.  © RR

Deskundigen onderzoeken instorting Nieuw Zuid, nog geen onderzoeksrechter aangesteld

Antwerpen -

Op Nieuw Zuid zijn woensdag alle partijen die bij de bouw van de ingestorte school betrokken waren, samengekomen. Een deskundige die aangesteld werd door de rechtbank moet de oorzaak van de instorting onderzoeken.

Na de dramatische instorting die vrijdag aan vijf arbeiders het leven kostte, zijn ondertussen twee onderzoeken opgestart. Het arbeidsauditoraat onderzoekt of de veiligheidsvoorschriften op de werf gevolgd werden en wie er eventueel verantwoordelijk is voor het overlijden van de vijf arbeiders, vier Portugezen en een Roemeen. De arbeidsauditeur kan eventueel een onderzoeksrechter vorderen om dat onderzoek te leiden. “Voorlopig is dat nog niet aan de orde”, zegt arbeidsauditeur Pieter Wyckaert.

Er werd een gerechtsdeskundige aangesteld en de inspectiediensten zullen een verslag van de veiligheidsdienst van hoofdaannemer Democo onderzoeken. Het arbeidsauditoraat kan aan het eind van het onderzoek vragen om bepaalde partijen door te verwijzen naar de rechtbank om ze daar te vervolgen voor de dood van de vijf mannen.

Met een installatievergadering in het justitiepaleis startte woensdag ook het onderzoek naar de oorzaak van de instorting. Een van de betrokken firma’s had bij hoogdringendheid een eenzijdig verzoekschrift ingediend bij de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg met de vraag een deskundige aan te stellen. “Die zal een advies maken voor de rechtbank”, legt advocaat Marco Schoups, die voor hoofdaannemer Democo optreedt, uit. “Dit gaat om een civielrechtelijke procedure om uit te klaren wie er eventueel niet gedaan heeft wat gedaan moest worden.”

De bovenste verdieping van de school op Nieuw Zuid stortte in, vijf arbeiders kwamen daarbij om het leven. 

De bovenste verdieping van de school op Nieuw Zuid stortte in, vijf arbeiders kwamen daarbij om het leven. ©  Jan Van der Perre

De aangestelde deskundige is bouwkundig ingenieur Johan Moens uit Boechout. Moens benadrukt onafhankelijk te zijn en met geen enkele partij een binding te hebben. Samen met alle betrokken firma’s, hun advocaten en technische experten bezocht Moens woensdagavond de omgeving van het ingestorte gebouw. De site zelf mocht nog niet betreden worden.

De torenkraan die nog naast het ingestorte gebouw staat zou eerstdaags afgebroken worden. (sare)

MEER OVER Ingestorte nieuwbouw op Nieuw Zuid

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio