Archiefbeeld: de Bergstraat in Heist-op-den-Berg. 

Archiefbeeld: de Bergstraat in Heist-op-den-Berg. © Dirk Vertommen

Zes Kempense gemeenten bundelen krachten om lokale handel te promoten

Heist-op-den-Berg -

Met het project ‘De 6 van de Kempen’ investeren de lokale besturen van Heist-op-den-Berg, Geel, Herentals, Hoogstraten, Mol en Turnhout samen met Europa, de provincie en Vlaanderen 760.000 euro in lokale detailhandel. Zo willen ze hun winkelkernen en ondernemers extra in de kijker zetten.

Kristof Van Rompaey

“Voor steden en gemeenten in de Kempen is het moeilijk opboksen tegen grotere winkelsteden. Door de coronacrisis is de druk op zelfstandigen en kleine ondernemers nog verhoogd”, luidt het bij ‘De 6 van de Kempen’. Door de krachten te bundelen en als een geheel naar buiten te treden, willen de lokale besturen nieuwe klanten lokken. Detailhandel-experten van de provincie en POM Antwerpen gaan hen daarbij helpen.

“Deze investering past perfect in de relanceplannen voor de lokale economie”, stelt gedeputeerde voor Europese Samenwerking Kathleen Helsen (CD&V). “Het doel is om het bestaande winkelaanbod te versterken met nieuwe initiatieven en vormen van innovatief ondernemerschap. Dat moet leiden tot nieuwe winkelconcepten op maat van iedere stad of gemeente.”

Specifieke troeven

De deelnemers hebben veel gemeenschappelijke kenmerken, maar ze gaan ook elk hun specifieke troeven uitspelen. Heist-op-den-Berg legt de focus op evenementbezoekers. “‘De 6 van de Kempen’ wil bezoekers van evenementen en het cultuurcentrum en recreatieve toeristen mee laten genieten van onze ‘goesting om te beleven’”, zeggen Heistse schepenen Katleen Vantyghem (N-VA) en Patrick Feyaerts (Open Vld). “Op zijn Heists gezegd: welle hemme alles en iedereen mag dat mee beleven.”

‘De 6 van de Kempen’ kunnen rekenen op 307.120 euro Europese steun. De provincie investeert 202.947 euro in het project, de Vlaamse overheid 92.524 euro. De betrokken steden en gemeenten doen gezamenlijk een duit van 165.210 euro in het zakje.Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio