De A-blok van het Sint-Lambertusinstituut wordt binnenkort gerenoveerd. Na hun laatste examens hielpen de leerlingen nog even met de verhuizing van de schoolbanken.  

De A-blok van het Sint-Lambertusinstituut wordt binnenkort gerenoveerd. Na hun laatste examens hielpen de leerlingen nog even met de verhuizing van de schoolbanken.  © Kristof Van Rompaey

Leerlingen Sint-Lambertus verhuizen schoolbanken voor renovatie

Heist-op-den-Berg -

De leerlingen van het Sint-Lambertusinstituut in Heist-op-den-Berg verhuisden woensdag na hun laatste examens het meubilair van een deel van de school naar een tijdelijke houtskeletbouw en klascontainers op de speelplaatsen. In augustus begint een grondige renovatie van de schoolvleugel aan het kerkplein, de A-blok van de school. De komende jaren komen ook de andere blokken gefaseerd aan de beurt.

Kristof Van Rompaey

Na ruim een halve eeuw dringen vernieuwingswerken aan de schoolgebouwen van het Sint-Lambertusinstituut zich op. “Er zijn intussen heel wat nieuwe noden”, stelt Peter Ceulemans, vanaf volgend schooljaar technisch directeur. “De refter was onder meer verouderd. Het administratieve gedeelte, met zijn opdeling in hokjes, was ook niet meer van deze tijd.“

Vanaf augustus beginnen de werkzaamheden aan de schoolblok. “Er komt een verdieping met een open leercentrum, een plek waar leerlingen terechtkunnen om opdrachten te maken of te studeren”, legt Ceulemans uit. “Daarboven komt de administratie op een open verdieping. Nog een verdieping hoger komen systematisch nieuwe klaslokalen. De hoofdingang van de school verandert en ook de buitengevel krijgt een opfrissing. Aan de nieuwe ingang komt een trap naar het open leercentrum, zodat het ook gemeenschappelijk gebruikt kan worden, bijvoorbeeld voor een receptie of een activiteit van de gemeente.”

Zo gaat de voorkant van de school aan het kerkplein eruitzien na de werkzaamheden.

Zo gaat de voorkant van de school aan het kerkplein eruitzien na de werkzaamheden. © rr

Leren in praktijk

De renovatie zou duren tot april 2022. Tijdens de werkzaamheden zijn de betrokken delen van de school uiteraard niet toegankelijk. Aan de tijdelijke oplossingen daarvoor werkten verschillende afdelingen van de school mee. “Onze houtafdeling bouwde een houtskeletbouw als klaslokaal”, zegt Ceulemans. “Houtskeletbouw staat in het leerplan, maar nu konden de leerlingen de theorie dus meteen in de praktijk omzetten. Onze klascontainers werden ook door onze eigen leerlingen opgeknapt en van elektriciteit voorzien.”

Omdat de renovatie op zo kort mogelijke termijn moet gebeuren, wordt daarvoor in eerste instantie met externen gewerkt. “Verschillende van hen, onder wie de hoofdaannemer, zijn oud-leerlingen van onze school”, zegt Ceulemans. “Als de klaslokalen worden gerenoveerd, gaan onze leerlingen binnen wel de deuren en de ramen maken.”

Vanaf volgend schooljaar krijgt een aantal leerlingen les in een houtskeletbouw die de afdeling hout zelf neerzette.

Vanaf volgend schooljaar krijgt een aantal leerlingen les in een houtskeletbouw die de afdeling hout zelf neerzette. © Kristof Van Rompaey

Nostalgie

De renovatie van de schoolvleugel aan het kerkplein is een eerste stap in een groter geheel van plannen voor de komende jaren. “Per jaar gaan we proberen een blok aan te pakken. De komende plannen zitten nog volop in de ontwikkelingsfase”, zegt Ceulemans. “We schatten dat de volledige renovatie toch wel tien jaar kan duren.”

De leerlingen moesten na hun laatste examens de ontlading nog heel even inhouden. Ze verhuisden het meubilair van de te renoveren vleugel naar de tijdelijke klascontainers en de houtskeletbouw. Siebe Rymenants van het vierde jaar bouw is voor de vernieuwing, maar was toch ook een tikkeltje nostalgisch. “De school bestaat al zo lang. Mijn ouders kennen ze ook nog van vroeger”, zegt hij. “Maar alles vernieuwt tegenwoordig. Je moet mee met de tijd, dat is logisch. Dat ik volgend jaar les zou krijgen in containers, maakt voor me weinig uit.”

Toekomstig technisch directeur Peter Ceulemans bij een van de door leerlingen gerenoveerde klascontainers op de speelplaats.

Toekomstig technisch directeur Peter Ceulemans bij een van de door leerlingen gerenoveerde klascontainers op de speelplaats. © Kristof Van Rompaey



Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio