Bart Abeel, organisator van de Antwerp Pride. 

Bart Abeel, organisator van de Antwerp Pride. ©  Jan Van der Perre

Organisator Antwerp Pride diep teleurgesteld in houding UEFA: “Europa moet duidelijk maken dat homofobie niet kan”

Bart Abeel, organisator van de Antwerp Pride, is diep teleurgesteld in de houding van de UEFA. “Het is intriest dat politieke en economische belangen zwaarder wegen dan de waardigheid van de mens. Dat de UEFA neutraliteit durft in te roepen, is beschamend. Over gelijke rechten kun je niet neutraal zijn. Dit gaat niet alleen over holebi- en transgenderrechten. Dit gaat ook over alle mensenrechten.”

In augustus vindt in Antwerpen de veertiende editie van de Antwerp Pride plaats, met als zeer toepasselijk thema #notjustwords. “We hebben jaren gestreden voor gelijke rechten, ongeacht geaardheid of achtergrond”, zegt Bart Abeel.

“De Hongaarse politiek dreigt de mindset van de mensen opnieuw in de foute richting te beïnvloeden. Premier Viktor Orban linkt mensen die anders geaard zijn aan pedofilie. Seksuele opvoeding is voor hem propaganda. Europa moet nu een duidelijk signaal geven dat homofobie en discriminatie niet kunnen.”

Niet zomaar laten passeren

“In België hebben we ook andere tijden gekend, maar Antwerp Pride heeft zijn draagvlak kunnen uitbreiden”, zegt Abeel. “Agoria, de werkgeversorganisatie voor technologiebedrijven en een van onze partners, heeft in een videoboodschap zijn zakenpartners in Hongarije opgeroepen dit niet zomaar te laten passeren. Ook de vakbonden, die deelnemen aan onze Pride, willen hun collega’s in Hongarije steunen. Maar we moeten waakzaam blijven. Zo laten sommige lokale politici zich bijvoorbeeld graag fotograferen met Orban.” kvh