In Kontich wordt momenteel nagegaan of de verontreiniging vanuit Zwijndrecht tot daar reikt. 

In Kontich wordt momenteel nagegaan of de verontreiniging vanuit Zwijndrecht tot daar reikt. © BELGA

Gemeenteraad Kontich wacht aanpak PFOS af: “Eerst alles in kaart brengen”

Kontich -

Dorpslijst Sander heeft in de gemeenteraad het lokaal bestuur geïnterpelleerd over de aanpak omtrent mogelijke PFOS-verontreiniging. “We vragen dit omdat we hierover nog geen reactie vanwege het bestuur hebben gehoord”, zegt fractieleider Joost Fillet.

De PFOS-verontreiniging zorgt voor heel wat uiteenlopende berichtgeving en Dorpslijst Sander stelt zich daarom de vraag of het niet raadzaam is de bevolking daarover ‘up to date’ te houden. “De ene instantie spreekt over een perimeter van 10 kilometer - waar we dan buiten vallen - de andere over 15 kilometer waar we wel inzitten. Ook over de berichten in verband met het blusschuim van de brandweer zijn er heel wat vragen. We vinden het daarom aangewezen daarover de bevolking toch te briefen.”

Burgemeester Bart Seldeslachts (N-VA) reageert alles eerst degelijk in kaart te willen brengen. “Op vraag van de Vlaamse overheid is onze milieudienst volop bezig alles in kaart te brengen waar zich mogelijk verontreiniging zou kunnen voordoen. Van de brandweer verwachten we tegen het einde van de week een eerste rapport waar mogelijk - enkel bij oefeningen - blusschuim met PFOS/PFAS is gebruikt. Die bevindingen willen we eerst zeker zwart op wit zien, alvorens we dit aan onze inwoners te communiceren, om ‘paniekvoetbal’ te vermijden.”

“Op basis daarvan kunnen we ook doorgeven wat de te nemen maatregelen zouden kunnen zijn, want de ‘lead’ ligt in handen van Ovam. Pas dan kunnen en willen we dit naar onze inwoners communiceren.”

  ( bar)

Meer nieuws uit stad en rand

citta

Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio