Op het Mortselse stadsplein komt een dropzone voor de nieuwe deelfietsen. 

Op het Mortselse stadsplein komt een dropzone voor de nieuwe deelfietsen. © Filip Spoelders

Mortsel wacht niet op Antwerpen en begint met eigen deelfietsensysteem

Mortsel -

Het Lokaal Bestuur van Mortsel gaat een eigen deelfietsensysteem opstarten. Er komen tien dropzones voor fietsen in de stad en enkele in Antwerpen.

Filip Spoelders

Mortsel geeft al langer aan dat het graag wil aansluiten bij Velo Antwerpen. Maar dit zit er voorlopig niet in. “Het systeem van Antwerpen zit nog enkele jaren onder een lopend contract. Wanneer dit afloopt, zullen we zeker overleggen met de stad. Daarnaast wil het in eerste instantie Velo verder uitbreiden in zijn districten”, geeft Mortsels mobiliteitsschepen Steve D’Hulster (Vooruit - I Love Mortsel) aan.

Het stadsbestuur neemt echter geen afwachtende houding aan en gaat een eigen deelfietsensysteem opstarten. “We hebben het bestek gelanceerd en hopen ten laatste op 1 januari 2022 van start te gaan. Vroeger mag uiteraard altijd. Dit hangt af van de bedrijven die zich kandidaat stellen.”

Tien plaatsen in Mortsel zijn aangeduid als dropzone waar de Mortselse deelfietsen zullen staan of achtergelaten kunnen worden. Het gaat om Stadsplein, Gemeenteplein, Treinstation Deurnestraat, Treinstation Liersesteenweg, Mortsel-Dorp, Guido Gezellelaan - Antwerpsestraat, Jozef Hermanslei - Antwerpsestraat, Heilig-Kruisstraat, Vijf-aprilwarande en Drabstraat - Meidoorn.

“Deze locaties sluiten mooi aan op het openbaar vervoer. Ook selecteerden we enkele dropzones aan wijken met veel appartementen waar inwoners zelf geen ruimte hebben om een fiets te stallen. Voorlopig voorzien we ook enkele dropzones in Antwerpen zodat de Mortselaar bijvoorbeeld zonder zorgen ’s avonds naar de cinema in de stad kan. Wanneer de laatste tram weg is, zijn er nog altijd de fietsen. Het bedrijf dat we aanstellen, zal de fietsen eveneens verzamelen en verdelen zodat er overal voldoende aanbod is.”

MEER OVER Mobiliteit stad & rand