Karim Osmani zat zeven maanden in creatieve quarantaine in Marokko. 

Karim Osmani zat zeven maanden in creatieve quarantaine in Marokko. ©  Victoriano Moreno

Designer Karim Osmani brengt jaarproductie op veiling

Antwerpen -

Damien Hirst deed het hem al voor, maar in België moet Karim Osmani de eerste kunstenaar zijn die een hele jaarproductie op veiling brengt. In 2020 zat de Antwerpse designer zeven maanden vast in een dorp in het Marokkaanse Atlasgebergte. Met kalk, cederhout en leer ontwierp hij sculpturen, vazen, tassen en nog veel meer.

Frank Heirman

Karim Osmani wordt vijftig. Zijn cv leest als een filmscript. Geboren in Parijs uit een Algerijnse moeder en een Tunesische vader groeide hij op in Antwerpen. Minstens 12 stielen oefende hij uit, nooit met ongelukken maar altijd met rijke ervaringen. Hij werkte mee bij Sfinks in Boechout en bij Axel Vervoordt. Hij liep op de catwalk voor Dries Van Noten en deed productiewerk voor Ann Demeulemeester. Als acteur stond hij op de planken in projecten van Niek Kortekaas. Het bekendst werd hij als ontwerper van gebruiksvoorwerpen, meubels en totaalinterieurs voor cafés, winkels en hotels.

“2020 werd een breukjaar”, blikt Osmani terug. “Ik was voor twee weken vertrokken naar een dorpje in de Atlas om een tentoonstelling voor te bereiden bij veilinghuis Bernaerts. Twee weken werden uiteindelijk meer dan zeven maanden, vaak zonder internet en contact met Antwerpen. De lockdown in Marokko was streng. Naar het buitenland kon niet en enkel om naar Marrakech te gaan, moest ik met vergunning vijf wegcontroles passeren. Al mijn geplande interieuropdrachten werden afgezegd of op pauze gezet.”

Er bleef niet veel meer over dan lange wandelingen te maken in de natuur. Die leverden hem inspiratie op om met kalk en polyester enorme sculpturen te maken en met hout wandreliëfs. Ook leer, pluimen en gevonden woestijnrozen verwerkte hij in creaties.

Een zaalzicht met sculpturen van kalk en polyester. 

Een zaalzicht met sculpturen van kalk en polyester. ©  Victoriano Moreno

Door de recente grensgeschillen tussen Marokko en Spanje kostte het nog veel energie om alles naar Antwerpen verscheept te krijgen, maar nu is de hele jaarproductie te bekijken in de tentoonstellingszalen van veilinghuis Bernaerts, samen met prototypes van sier- en gebruiksvoorwerpen. Op 18 juli wil Osmani de hele tentoonstelling, meer dan negentig stukken, laten veilen.

“Spannend, maar ik sluit hiermee een periode af en begin een nieuw avontuur”, gelooft Osmani. “Het is de eerste keer dat ik in een kunstgalerie tentoonstel. Met winkels en showrooms had ik in het verleden een moeilijkere relatie. Die vragen altijd identieke stukken, maar als ik iets creëer, weet ik nooit waar ik ga uitkomen. Ik ben ook geen verkoper. Hoe kan je berekenen hoeveel uren je in zo’n unieke objecten steekt?”

Karim Osmani ziet zijn ensemble als een soort couturecollectie die hij presenteert, niet met een defilé maar op een tentoonstelling. “Volgend jaar kan ik dan weer met iets helemaal nieuws komen.”

www.bernaerts.eu

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio