Lana Carelsz heropent met haar partner en nog een medevennoot brasserie De Keizer in het gelijknamige historische pand in Wechelderzande. 

Lana Carelsz heropent met haar partner en nog een medevennoot brasserie De Keizer in het gelijknamige historische pand in Wechelderzande. © Bart Van den Langenbergh

Brasserie De Keizer heropent met gloednieuwe uitbaters

Wechelderzande -

Nieuwe uitbaters blazen met brasserie De Keizer weer nieuw leven in het historische pand in het centrum van Wechelderzande (Lille). Na enkele maanden leegstand kan iedereen in De Keizer weer komen genieten van allerlei dranken en gerechten. “Bij ons is iedereen welkom: zowel jongeren als wielertoeristen en oudere klanten”, zegt medezaakvoerster Lana Carelsz.

Bart Van den Langenbergh

De voormalige herberg De Keizer op de hoek van Den Hert en de Heymansstraat in Wechelderzande gaat weer open onder de originele naam. Sinds 2010 hebben verschillende zaakvoerders in het beschermde gebouw een brasserie geopend met de benaming De Nieuwe Keizer maar de laatste uitbaters gaven er in oktober van vorig jaar de brui aan. Lana Carelsz (24) en haar vriend Ashley Baeten (26) uit Lille en kok Jens Marien (27) uit Wechelderzande willen met de Keizer een nieuwe wind laten waaien door de horecazaak. Vanaf vrijdag 25 juni heropenen ze de brasserie die voortaan zeven dagen op zeven open is, telkens vanaf 11u. “Mijn vriend en ik reden begin mei door Wechelderzande toen we merkten dat deze zaak te huur stond. We besloten om onze kans te wagen en enkele dagen later was alles in kannen en kruiken”, legt Lana Carelsz uit. “Mijn partner Ashley heeft voordien nog het café Klein Zwitserland in Westmalle uitgebaat. In oktober 2020 heeft zijn moeder dat café overgenomen. Ashley heeft al in verschillende zaken in de keuken als in de zaal gewerkt. Ikzelf heb altijd als verpleegster in de zorg gewerkt, maar ik heb sinds vorig jaar een nieuwe roeping in de horeca gevonden.” Het koppel overhaalde Jens Marien om mee als kok De Keizer te heropenen. Ook Jens Marien heeft al ervaring opgedaan in verscheidene horecazaken verspreid over het land.

Klanten zijn vanaf vrijdag weer welkom in De Keizer in Wechelderzande.

Klanten zijn vanaf vrijdag weer welkom in De Keizer in Wechelderzande. © Bart Van den Langenbergh

Buffelvlees

“We hebben onze brasserie opnieuw De Keizer genoemd omdat die naam het meest herkenbaar is”, zegt Lana Carelsz. “De zaak blijft een brasserie waar echt iedereen welkom is. De deur staat zowel open voor jongeren die hier iets willen komen drinken als voor groepen wielertoeristen en voor oudere personen die willen genieten van een kop koffie en een pannenkoek. Binnen is er plaats voor ongeveer vijftig personen en op het terras buiten is er plaats voor tachtig klanten.”

De nieuwe uitbaters hebben het beschermde pand binnen een likje verf gegeven en ook het buitenschrijnwerk kreeg een opknapbeurt. “De menukaart bestaat uit de traditionele gerechten. We bieden ook steak en ribeye van buffels aan omdat onze kok een goed contact heeft met een verkoopster van buffelvlees”, aldus de mede-uitbaatster. “Op de kaart staan ook een suggestiemenu van de chef van vijf gangen aan 44 euro en ook een marktmenu van 24,90 euro.”

Wechelse schilders

Boven de brasserie bevindt zich ook een feestzaal waarin in de nabije toekomst babyborrels, communiefeesten, vergaderingen of koffietafels kunnen plaatsvinden. Het gebouw van De Keizer dateert uit 1620 en is sinds 1993 officieel beschermd. Op het einde van de negentiende eeuw verzamelden schilders zoals A.J. Heymans, Jaak Rosseels en Henri Van de Velde, ook bekend als architect, in De Keizer. De toenmalige hoeve met herberg werd toen omgevormd tot logementshuis met schildersatelier voor de Wechelse School.

De Keizer is een beschermd gebouw in de schaduw van de kerktoren in Wechelderzande.

De Keizer is een beschermd gebouw in de schaduw van de kerktoren in Wechelderzande. © Bart Van den Langenbergh

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio