Freddy Michiels stapt mee aan boord van de Flandria en geeft de passagiers Antwerpse les. 

Freddy Michiels stapt mee aan boord van de Flandria en geeft de passagiers Antwerpse les. © Walter Saenen

Plat Antwerps leren op de Flandria, binnenkort kan het

Antwerpen -

Wie nood heeft aan lessen Antwerps moet een havenrondvaart met Flandria boeken. De bijna honderdjarige rederij organiseert vanaf half juli rondvaarten Oep z’n Antwerps voor groepen en families.

Patrick Van de Perre

Ooit zei de Antwerpse komiek Charel Janssens dat het beste in Brussel de eerste trein naar Antwerpen is. Schrijver en Freddy Michiels gebruikt het citaat maar wat graag om de typische Antwerpse humor te omschrijven.

Wie meer van dat wil, kan binnenkort zijn of haar hart ophalen op Flandria 24. De rederij heeft een aantal van zijn rondvaarten in de haven aangepast en Freddy Michiels gevraagd om in afwachting van de afvaart Antwerpse les te geven.

“Ik ga niet voor gids spelen in de haven. Dan zou ik niet meer doen dan in het Antwerps vertellen wat er allemaal te zien is. Wel ga ik de passagiers Antwerpse verhalen vertellen en hen, indien dat nodig is, een aantal typisch Antwerpse uitdrukkingen leren. Met de nodige humor, dat spreekt voor zich”, zegt Freddy Michiels.

Op naar de honderd jaar

De nieuwe havenrondvaart is een voorsmaakje voor volgend jaar. Dan bestaat rederij Flandria honderd jaar en dat jubileum moet gepaard gaan met een feest en een aantal nieuwe initiatieven. “We zijn nog volop bezig met het programma voor volgend jaar. Door corona hebben we lang niet kunnen varen. Dat is spijtig, maar het heeft als voordeel dat er voldoende tijd is om plannen te maken”, zegt zaakvoerder van Flandria Philip De Prest.

Flandria wil voor dat jubileumjaar samenwerken met een aantal andere Antwerpse iconen zoals brouwerij De Koninck. “Dit seizoen varen we opnieuw uit vanaf 17 juli. Dan zijn de meeste beperkingen omtrent corona voor ons opgeheven en kunnen we opnieuw veilig het water op. Vanaf dan start ook de rondvaart Oep z’n Antwerps.”

Voor wie een tocht in het gezelschap van Freddy Michiels boekt, is er nog een extraatje. “Elke deelnemer krijgt ook een exemplaar van mijn boek Antwerpse Les mee. Mijn lessen aan boord zijn geschikt voor iedereen. Niet alleen beginners, maar ook geoefende gebruikers van Antwerps zijn welkom.”

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio