©  Pool via REUTERS

 

 ©  AFP

 

 ©  AFP

1 / 3
thumbnail:  
thumbnail:  
thumbnail:  

Spanje na blunder Dubravka met ruime cijfers voorbij Slovakije naar volgende ronde

Spanje heeft gedaan wat het moest doen en heeft Slovakije met zware 0-5-cijfers huiswaarts gestuurd. Slovakije-doelman Dubravka was met een enorme flater bij de 0-1 de schlemiel bij de thuisploeg. Aymeric Laporte, Pablo Sarabia, Gerard Moreno en een owngoal van Kucka zorgden uiteindelijk voor een 0-5-eindstand. Door de zege gaat Spanje alsnog door naar de volgende ronde. Voor Slovakije, dat de slechtste derde wordt, zit het toernooi erop.

Tjorven Messiaen

Het leven van een doelman is eenzaam. Vraag dat maar aan Martin Dubravka. De Slovaakse doelman speelde tot dusver een uitstekend EK, maar zal waarschijnlijk voor altijd herinnerd worden als ‘de doelman van die gigantische flater op het EK in 2021’. Want gigantisch was de blunder die tot de Spaanse openingsgoal leidde. Spanje was al een hele wedstrijd lang aan het drukken en creëerde de ene grote kans na de andere, maar telkens stond Dubravka pal. Hij stopte zelfs een elfmeter van Morata, goed voor de vijfde Spaanse penaltymisser op een rij. Dat alles verdween op het half uur echter helemaal in het niets. Sarabia mocht vrij aanleggen en knalde tegen de lat, waarop de bal in de lucht caprioleerde. De Slovaakse doelman wilde de bal veilig en wel over zijn doel tikken, maar sloeg hem domweg in eigen doel. Pijnlijk.

 

 ©  Pool via REUTERS

Alvaro Morata zal hem dankbaar zijn, want ook naast de penaltymisser was de aanvaller van Juventus opnieuw allesbehalve efficiënt. Zo kwam hij net tekort om een voorzet van Azpilicueta, die op rechtsachter de voorkeur kreeg op Llorente, binnen te koppen en zag hij een afstandspoging gekeerd worden door Dubravka. Dan deed Aymeric Laporte het beter: na een afgeslagen hoekschop bracht Gerard Moreno de bal opnieuw voor, waarop Laporte de bal perfect overhoek binnenkopte. 2-0, wedstrijd gespeeld. Vooral omdat de Slovaken er helemaal niets van bakten.

Naar de slachtbank

De tweede helft was dan ook een kwestie van vertrouwen tanken voor de Spanjaarden. Het tempo ging helemaal naar beneden en echt aandringen deed het niet, maar via Sarabia werd het wel nog 0-3. Als het van de Slovaken afhing, mocht Kuipers nog voor het uur een einde maken aan de wedstrijd, want een afstraffing hing in de lucht.

 

 ©  Pool via REUTERS

Die kwam er uiteindelijk ook. In de loden hitte van Sevilla hoefde het helemaal niet meer voor Slovakije en Spanje maakte daar maar wat graag gebruik van.“We zijn als een fles cava die op het punt staat om ontkurkt te worden. Eens de kurk eraf is, zal het eruit spuiten”, repliceerde Luis Enrique voor de match op de vraag of zijn ploeg een scoringsprobleem heeft. Twintig minuten voor tijd hing de cava tot tegen het plafond. Eén keer verhoogde Spanje immers het tempo en meteen was het opnieuw prijs. Na een knappe actie werkte de ingevallen Ferran Torres het met een hakje fraai af. 0-4. Welk scoringsprobleem?

En nog was de calvarietocht niet voorbij voor de arme Slovaken, want vijf minuten later was het opnieuw prijs. Na een hoekschop belandde de bal bij Pau Torres en die ziet zijn kopbal via het Slovaaks been van Kucka in doel verdwijnen. Owngoal nummer 8(!) op dit toernooi. De 0-5 was voor Spanje wel het sein om de voet helemaal van het gaspedaal te halen. Zelfs de Spanjaarden hadden immers medelijden gekregen met de weerloze Slovaken. Het slotkwartier werd dan ook een maat voor niets.

Zo gaat Spanje als tweede van groep E door naar de volgende ronde. Daar wacht nu Kroatië.

 

 ©  AFP

 • Autoritair Spanje veegt de vloer met Slovakije: 5-0

  Invaller Torres scoort binnen de twee minuten.

  Doelman Dubravka is de schlemiel bij het eerste doelpunt.


 • 17u10

  Ken Spanje blamage vermijden tegen Slovakije?

  Vanavond staat Spanje voor de match van de waarheid tegen Slovakije. Na twee gelijke spelen tegen respectievelijk Polen en Zweden moet La Roja absoluut winnen om zich te plaatsen voor de volgende ronde. Slovakije heeft genoeg aan een punt om door te stoten. 

  Volg alle ontwikkelingen LIVE vanaf 18u00. • 17u35

  Opstelling

  Louis Enrique behoudt het vertrouwen in Morata als speerpunt van de aanval. Thiago en Traoré blijven aan de bank gekluisterd.

  Bij Slovakije is het vooral uitkijken naar de prestaties van Hamsik.


 • Wat is jouw pronostiek voor vanavond?

  • Spanje stelt orde op zaken tegen de Slovaken.

   61%
   28 stemmen
  • Slovakije sleept een punt uit de brand.

   13%
   6 stemmen
  • Slovakije zorgt voor een stunt en verslaat La Roja.

   26%
   12 stemmen
 • 17u58

  Scheidsrechter

  De wedstrijd wordt in goede banen geleid door Björn Kuipers. Eerder kwam de Nederlander ook al in actie tijdens het EK in de wedstrijd tussen Denemarken en België.

 • 18u00 Start van de 1ste helft

 • 3'

  Doelpunt Zweden

  De Zweden zijn al vroeg op voorsprong geklommen tegen de Polen. Forsberg mag het doelpunt op zijn naam schrijven. Hierdoor volstaat een gelijkspel voor Spanje en Slovakije om door te stoten naar de 1/8ste finales.

 • 5'

  Dreiging Spanje

  Spanje zorgt voor de eerste dreiging in deze partij. Moreno brengt de bal voor doel, maar Kucka ontzet.

 • 8'

  Attente Dubravka

  Spanje probeert het voorzetten vanop de flanken in de beginfase. De Slovaakse doelman Dubravka heerst voorlopig in het luchtruim.

 • 10'

  VAR

  Kuipers bestraft een overtreding van Koke met een vrije trap. Uit de herhaling blijkt dat Hromada het steenbeen van Koke wegveegt. Krijgen we een strafschop?

 • 10'

  Strafschop

  Kuipers trekt naar het beeldscherm en legt de bal op de stip. Spanje krijgt een unieke kans op een vroege voorsprong.

 • 11'
  icon
  icon

  Strafschop

  Dubravka ontpopt zich voorlopig tot held van de natie. Hij ranselt de poging van Álvaro Morata uit zijn doelvlak. Opnieuw slagen de Spanjaarden er niet in om te scoren vanop de stip. • Was dit een terechte strafschop voor de Spanjaarden?

  • Ja, Hromada maait het been van Koke weg.

   37%
   26 stemmen
  • Neen, Hromada kan Koke niet zien komen.

   41%
   29 stemmen
  • Ik twijfel!

   21%
   15 stemmen

 • 19'

  Kans Sarabia

  Pedri dropt de bal perfect in de loop van Sarabia. Hij vergeet echter de bal tegen de netten te duwen. Spanke morst met de kansen.

MEER OVER EK Voetbal

Meer sportnieuws