Een van de blikvangers in de tentoonstelling is een kinderharnas van Karel V dat speciaal overkwam uit Wenen. 

Een van de blikvangers in de tentoonstelling is een kinderharnas van Karel V dat speciaal overkwam uit Wenen. © Sophie Nuytten

Tickets voor meest succesvolle toptentoonstelling in Busleyden uitverkocht

Mechelen -

Kinderen van de Renaissance, de prestigieuze toptentoonstelling in Museum Hof van Busleyden in Mechelen, gaat zijn laatste week in. Alle tickets zijn uitverkocht. Meer dan 25.000 mensen kwamen kijken.

Sven Van Haezendonck

“De laatste tickets zijn donderdag uitverkocht”, zegt Kristl Strubbe, directeur communicatie van Museum Hof van Busleyden. “De komende tien dagen zitten helemaal vol. Daarmee is Kinderen van de Renaissance onze meeste succesvolle tentoonstelling die wij al hadden. Meer dan 25.000 bezoekers hebben we verwelkomd. Zonder corona waren dat er wellicht een veelvoud geweest, maar we zijn vooral erg tevreden.”

Koningin Mathilde was in maart een van de eersten die kwam kijken toen ze de expositie officieel opende. Ze neemt bezoekers mee naar de roemrijke periode rond 1500, toen Mechelen de hoofdstad was van de Bourgondische Nederlanden. Ze belicht de kunst en opvoeding aan het Mechelse hof. Drie generaties Habsburgse prinsen en prinsessen brachten er hun kindertijd door.

LEES OOK: Koningin Mathilde in de wolken over Mechelse toptentoonstelling

“Mechelen profileert zich vandaag als kinderstad, maar is dat eigenlijk al meer dan vijfhonderd jaar”, zegt Björn Siffer (Vld-Groen-m+), schepen van Cultuur. “De vernieuwende, humanistische inzichten inzake opvoeding en de talentontwikkeling van onze kinderen zijn eigenlijk vandaag nog altijd relevant. Opvoeding was en is voor ouders nog steeds een zoektocht. Misschien had onze tentoonstelling net daarom zo’n succes?”

“Veel internationale musea stelden hun grote tentoonstellingen uit tot het najaar, waardoor we uitzonderlijke werken naar Mechelen konden halen. Nu keren de kostbare schilderijen terug naar hun thuisbasis of reizen ze door naar andere tijdelijke tentoonstellingen in het buitenland”, vertelt curator Samuel Mareel.

Kunstwerken kwamen onder andere uit het Kunsthistorisches Museum in Wenen en uit de National Gallery in Londen. (svh)

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio