Mantelzorger Katja Hemelaars zorgt voor haar zoon Levi.  

Mantelzorger Katja Hemelaars zorgt voor haar zoon Levi.  © Tommy Maes

Eerstelijnszone brengt verzuchtingen mantelzorgers in kaart

Balen, Dessel, Mol, Retie -

Eerstelijnszone BalDeMoRe startte woensdag met het project De Stem van de Mantelzorger om de noden, wensen en verwachtingen van de mantelzorgers in kaart te brengen. Op die manier wil de eerstelijnszone de nodige ondersteuning op het juiste moment mogelijk maken.

Een mantelzorger is iemand die hulp biedt aan een familielid, vriend of kennis die zorgbehoevend is. Tijdens de Dag van de Mantelzorger op 23 juni worden ze in de kijker gezet. Voor Eerstelijnszone BalDeMoRe (Balen, Dessel, Mol, Retie) is de dag ook het startpunt van het project De Stem van de Mantelzorger.

“Er zijn heel veel mensen die voor iemand in hun omgeving zorgen, ook al noemen ze zich niet altijd mantelzorger”, vertelt Lieke Stouthard van Eerstelijnszone BalDeMoRe. “Vaak is de hulp die ze aanbieden spontaan ontstaan omdat het om een ouder, een kind of partner gaat. Ze beginnen er met goede moed aan, maar weten niet altijd wat hen in de toekomst te wachten staat. Het wordt een groot probleem als ze dan plots door omstandigheden niet meer alleen de nodige zorg kunnen verlenen. Bovendien is het dan heel lastig om de juiste professionele ondersteuning te vinden.”

Katja Hemelaers met haar zoon Levi. 

Katja Hemelaers met haar zoon Levi. ©  rr

“Met ons project willen we die problemen voorkomen door de verzuchtingen van de mantelzorgers in kaart te brengen en op die manier de nodige ondersteuning op maat uit te werken. We verdelen nu een flyer waarmee we het project bekendmaken en aan mantelzorgers vragen deel te nemen aan gesprekken die we na de zomer in Balen, Dessel, Retie en Mol organiseren. Daar betrekken we ook professionele hulp- en zorgverleners bij.”

Mantelzorger Katja Hemelaers (47) uit Retie staat achter het project. “Dit initiatief kan veel mantelzorgers de problemen besparen die ikzelf heb ondervonden”, zegt ze. “Mijn intussen twintigjarige zoon Levi is geboren met een zware hersenbeschadiging. Tot zijn achttiende was ik thuis als alleenstaande moeder zijn mantelzorger geweest.”

“Dat was zeker niet eenvoudig, want ik heb ook een twee jaar jongere dochter Fraukje. Levi heeft intussen zijn plekje gevonden in de Witte Mol, maar ik heb achttien jaar lang heel wat wegen moeten bewandelen om de juiste instanties en begeleiding te vinden. Voor elk hulpmiddel dat nodig is om Levi een zo aangenaam mogelijk leven te geven, zoals een rolstoel of een speciaal zitje, moest ik een hele administratieve mallemolen ondergaan. Dat ik vaak mijn hele verhaal in geuren en kleuren uit de doeken moest doen, was ook heel confronterend. Dat woog op den duur heel zwaar, waardoor ik op een bepaald moment er zelf helemaal door zat. Daarom moet er volgens mij onder meer een instantie komen die mantelzorgers begeleidt en helpt bij het zoeken naar de juiste ondersteuning.”

Jante Schrijvers zorgt mee voor haar oudere zus Hanne.

Jante Schrijvers zorgt mee voor haar oudere zus Hanne. © Tommy Maes

Ook Jante Schrijvers (17) uit Retie is mantelzorger. Samen met haar ouders en oudere broer zorgt ze voor haar zus Hanne, die geboren is met een chromosoonafwijking. “Al van jongs af zorg ik mee voor Hanne”, zegt ze. “Ik ben bijvoorbeeld ’s avonds thuis als ze terugkomt van het dagcentrum en zorg dat ze eten heeft. Terwijl Hanne aan het spelen is, werk ik voor school. Dat is niet altijd even gemakkelijk, want soms moet ik haar troosten als ze het lastig heeft. Eigenlijk zijn meer mensen mantelzorger dan ze zelf beseffen. Het is daarom goed dat er meer aandacht aan wordt besteed. Ook mentale ondersteuning is volgens mij heel belangrijk.” (mto )

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio