Spoorwegmaatschappij NMBS wil deze parking aan het station van Tielen ook betalend maken. 

Spoorwegmaatschappij NMBS wil deze parking aan het station van Tielen ook betalend maken. © Bart Van den Langenbergh

Betalend parkeren rond station ligt onder vuur

Tielen -

Spoorwegmaatschappij NMBS heeft plannen om de parking aan het station van Tielen (Kasterlee) vanaf 2022 ook betalend te maken. Op vraag van de fractie N-VA bezorgt het gemeentebestuur van Kasterlee een standpunt over de betaalparking aan de NMBS.

Bart Van den Langenbergh

Net als bij het station in Turnhout en het station Noorderkempen in Brecht, wil de NMBS ook betalend parkeren invoeren aan het station in Tielen. Belangrijk hierbij is dat het gaat om de twee parkings die eigendom zijn van NMBS, vlak naast het stationsgebouw zelf en in de Spoorwegstraat. De grote Belgacomparking is eigendom van de gemeente en blijft gratis.

De fractie N-VA vroeg op de gemeenteraad dat de gemeente zich zou verzetten tegen het betalend maken van de parkings. “Tijdens de coronacrisis is de bezetting van de parking lager en mogelijk zal dit ook zo blijven”, zei raadslid Koen Roefs (N-VA). “NMBS wil vanaf 2022 deze parking betalend maken met slagbomen. Deze maatregel treft de inwoners financieel en praktisch.”

Standpunt ingenomen

Burgemeester Ward Kennes (CD&V) benadrukte dat de meerderheid zeker geen vragende partij is om een betaalparking in te voeren, maar bracht nog enige nuances bij. “De Conferentie van Kempense Burgemeesters heeft al een standpunt ingenomen tegen het betalend maken van de parkings”, zei Ward Kennes. “Als de parkings overal betalend worden en bij ons niet, dan komen ze misschien van de hele Kempen in Tielen parkeren. De grote Belgacomparking blijft in ieder geval gratis.”

De gemeenteraad besliste uiteindelijk om de NMBS mee te delen dat Kasterlee zich kant tegen het betalend parkeren aan de stations in de hele Kempen. Verder vraagt de gemeente overleg met de NMBS als de regeling toch zou worden ingevoerd. Er zou dan ook een systeem moeten worden ingevoerd waarbij de inwoners zelf niet moeten betalen. (bvdl)

MEER OVER Mobiliteit Kempen