©  koen fasseur

Opleidingshoofd Antwerp FC in de wolken met nagelnieuw jeugdcentrum

Dinsdag werd het nagelnieuwe jeugdcentrum van Antwerp FC voorgesteld door Steven Smet, Hoofd Opleiding bij de Great Old. Die functie voerde hij ook drie jaar lang uit bij Beerschot, tot de club failliet ging, en daarna had hij een coördinerende functie bij de bovenbouw van Club Brugge. In 2016 werd hij gecontacteerd door Sven Jaecques om de rood-witte jeugd de coördineren. “Onze eerste gesprekken gingen toen over warm water en elektriciteit”, stak Smet van wal.

havg

LEES OOK: Wat een weelde: binnengluren in het gloednieuwe jeugdcentrum van Antwerp FC

“Ik weet niet of ik mijn kinderen daar onder de douche had laten gaan”, verwees hij naar het “houten tuinhuis” dat vroeger als kleedkamer moest dienen voor de Antwerp-jeugd. Er kwamen containers in de plaats en nu is er dus een spiksplinternieuw complex. In die vijf jaar die hij nu aan de slag is op de Bosuil heeft Smet dus veel zien veranderen.

Maar de natte droom van elk opleidingshoofd is nog niet in vervulling gegaan: een jeugdproduct dat doorstroomt naar de A-kern en daar ook een vaste waarde wordt. “Dat is uiteraard het ultieme doel en daar wil ik geen termijn op plakken. Maar ik zie bijvoorbeeld wel veel talent bij de U16, maar voor hen komt de A-kern dus nog te vroeg. Er hebben dit jaar al tien jongens hun eerste profcontract getekend bij de club. Debuteren is de volgende stap. Maar die eindbeslissing ligt nu bij de hoofdtrainer.”

En sinds kort is dat de Deen Brian Priske. “Onder Vercauteren zijn er al grote stappen gezet met de integratie van de jeugd in de A-kern. Wat het met de nieuwe coach wordt is nog koffiedik kijken. Mijn eerste contacten met hem waren alleszins heel positief. Bij zijn vorige club werkte hij ook met erg jonge kerels en het is volgens mij een coach die verder kijkt dan alleen maar de identiteitskaart van de spelers en wel naar hun kwaliteiten. Op de dag van de allereerste training begon de A-kern in de voormiddag en de U21 in de namiddag. Vreemd, zo vonden wij. ‘Als we tegelijkertijd trainen, kan ik de U21 niet in actie zien’, reageerde hij. Fantastisch, toch?”, was het opleidingshoofd in zijn nopjes.

En zo’n jeugdspeler die naar de A-kern doorstroomt… dat is niet meer veraf, denkt Smet. “Dan kijk ik terug naar 2015, toen Sander Coopman (nu bij Antwerp, red) bij de U21 van Club Brugge speelde. Als ik de huidige situatie van Antwerp vergelijk met die periode bij Club… dan komen we erg dichtbij.”

MEER OVER RAFC - Royal Antwerp FC

Meer voetbalnieuws