Museum voor Schone Kunsten krijgt Europese prijs voor nog steeds niet afgeronde renovatie

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) en KAAN Architecten hebben een Europese prijs gewonnen voor de renovatie van het museum. Opvallend: de prijs wordt toegekend terwijl het renovatieproject na meer dan tien jaar nog steeds niet is afgerond en de einddatum ervan maar blijft opschuiven. In 2022 zou de heropening er dan toch komen.

LydhBron: Belga

Het KMSKA en KAAN Architecten kwamen als laureaat naar boven op de vijfde editie van de European Award for Architectural Heritage Intervention, met name in de categorie “Intervention in the Built Heritage”. De tweejaarlijkse prijsuitreiking wil “kwalitatieve erfgoedinterventies” in de kijker zetten.

De renovatie van het KMSKA omvat onder meer asbestsanering, de afbraak van een kluis en atoombunker, een volledige make-over van de binnenkant van het museum en een uitbreiding (of eigenlijk inbreiding) om tot 40% meer exporuimte te verkrijgen. Alles wordt volledig ingebouwd in de bestaande 19e-eeuwse structuur van het gebouw. “Het was voor ons belangrijk om het historische erfgoed van het KMSKA te respecteren en op een duurzame manier uit te breiden”, zegt Dikkie Scipio van KAAN Architecten. “We zijn dan ook dolblij dat ons harde werk en de kwaliteit van dit project uit bijna 300 sterke kandidaten erkend wordt.”

LEES OOK: Tien vragen over restauratie en uitbreiding Museum voor Schone Kunsten Antwerpen

Een precieze heropeningsdatum is er intussen nog steeds niet, aangezien het museum die in de loop der jaren al talloze keren moest opschuiven en er nu bewust voor kiest om pas opnieuw te communiceren wanneer het écht zeker is dat er geen uitstel meer zal komen. Er wordt wel gemikt op 2022. “We kijken er enorm naar uit om in dit fantastisch gebouw onze collectie van wereldklasse opnieuw te kunnen tonen aan de Antwerpenaar, de Vlaming en de wereld”, zegt Luk Lemmens, voorzitter van het KMSKA.