© Belga

Vrijwilligers brengen zesduizend amfibieën veilig tot bij poelen

Mechelen -

Natuurpunt heeft de balans opgemaakt van haar jaarlijkse paddentrek. Tientallen vrijwilligers hebben dit voorjaar 6.053 amfibieën veilig tot bij de poelen gebracht. Er werden wel minder salamanders overgezet.

Natuurpunt Mechels Rivierengebied is actief in Mechelen, Bonheiden, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek. Vrijwilligers trokken in mistige voorjaarsavonden de laarzen aan om de padden te gaan overzetten.  

In Bonheiden werden 1.364 padden, 340 bruine kikkers en 421 salamanders overgezet. In Sint-Katelijne-Waver 2.767 padden, 121 bruine kikkers en 138 salamanders. In Blaasveld (Willebroek) vielen in de omgeving van het Broek 277 padden in de ingegraven emmertjes, 161 kikkers en 204 salamanders. In Mechelen werden 195 padden overgezet, 63 bruine kikkers en 2 salamanders. In totaal werden 6.053 amfibieën een beetje geholpen om hun paringsgebieden te bereiken.

Dankzij de vele vrijwilligers van Natuurpunt zijn veel amfibieën van de dood gered.

Dankzij de vele vrijwilligers van Natuurpunt zijn veel amfibieën van de dood gered. © Belga

“De padden hebben het dit jaar redelijk goed gedaan. Het aantal overgezette salamanders was een pak minder. Mogelijk heeft het zachte weer in januari de oversteek naar de poelen vervroegd, maar werden ze daar vervolgens verrast door de winterprik begin februari. Nadien werd het in de tweede helft van februari uitzonderlijk zacht, waardoor een explosieve paddentrek op gang kwam. Op 25 februari beleefden we een erg vroege topnacht. We kunnen spreken van een trekseizoen met veel gezichten dat ons toch nog mooie resultaten heeft opgeleverd”, zegt Nils Iwens van Natuurpunt.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio